• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 items
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 4 2025 Afwijken van het protocol 1
Uitzicht 3 2025 Voed jezelf (met de natuur) 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Moermandieet
    • Niet-Toxische Tumor Therapie
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Recepten
    • Suiker
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
    • Uit eten met Moerman
  • Gezond leven
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
  • (Zelf)onderzoek
  • Nieuws
    • Agenda
    • Laatste nieuws
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Uitzicht
  • Over
    • Wie zijn wij
    • Organisatie
    • Activiteiten
    • Vrijwilligers
    • Vacatures
    • ANBI
    • Amnestie
    • Steun ons
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Nieuws / De pijlers van het Moermandieet

De pijlers van het Moermandieet

De pijlers van het Moermandieet 3
7 november 2020

De MMV-ledendag 2020 kon als gevolg van de coronamaatregelen op 31 oktober niet gezamenlijk beleefd worden. Het online alternatief had ook positieve kanten. Bijvoorbeeld dat de lezing van Veronique van Zeeland nu in studiokwaliteit beschikbaar is. De helder vormgegeven basisbeginselen van het Moermandieet zijn sinds gisteren op YouTube voor iedereen te bekijken.

Veronique van Zeeland is de stem achter de MMV-Voedingslijn, waar leden terecht kunnen met specifieke vragen rondom het Moermandieet. Ze studeerde biochemie en natuurvoedingskunde. Leden die als vrijwilliger voor MMV actief zijn, kennen haar van informatiebijeenkomsten en trainingsdagen.

De in de loop der jaren opgedane kennis en ervaring vloeide uit in een duidelijk gestructureerd verhaal waar ‘beginners’ meteen mee aan de slag kunnen. Voor ‘gevorderden’ is het een bruikbaar middel om de ingesleten eetgewoonten aan te toetsen. Van Zeeland koos bewust voor de samenhang van het grote geheel, in plaats van uit te wijden over de werking van afzonderlijke micronutriënten.

‘Deze lezing geeft algemene informatie over hoe het Moermandieet er in de praktijk uitziet. Het is géén individueel voedingsadvies’, benadrukt ze in een telefonische toelichting. Ook de toepassing van supplementen valt buiten het bestek.

Pijlers

‘Eet alleen voeding die werkelijk voedt.’ En ‘laat achterwege wat belastend is’. Dat is het fundament onder een voedingswijze die in principe op één A-4’tje past; maar waar, gelukkig voor mensen die van lekker eten houden, oneindig mee te variëren is. Van Zeeland schets de contouren van het dieet aan de hand van vier pijlers: groenten en fruit, zuivel en ei, brood en granen, olie en vet.

Vergeleken met de 250 gram die het Voedingscentrum adviseert en zeker vergeleken met de 130 gram die de volwassen Nederlander gemiddeld genomen consumeert, zijn de 500 tot 800 gram groenten van het Moermandieet ‘ruime hoeveelheden. Maar ook weer niet ondoenlijk.’ Wie moeite heeft dat te geloven, is na vijftig minuten geïnspireerde tips en trucs waarschijnlijk een stuk optimistischer.

‘Voedsel dat niet baat, schaadt’

Het belang van biologisch (dynamisch), de functie van vers geperste groentesappen, rauwkost, bladgroenten, kiemgroenten, rauwmelkse (boeren)kaas, biogarde en kefir, rauwe eidooier, desem, inweken, koud geperste olijfolie en boter: alle elementen van de meest volwaardige voedingswijze ter wereld komen aan bod.

Gelardeerd met praktische tips. Hoe de broodnodige variatie betaalbaar te bemachtigen is bijvoorbeeld. ‘Dat lukt heel makkelijk als je mee eet met het seizoen.’ En hoe weet je welke groente in het seizoen is? ‘Die zijn meestal in de aanbieding.’

Pijlen

Naast de vier pijlers plaatst Van Zeeland vier gekleurde pijlen. Met in de groene top de producten die sterk de voorkeur hebben. Geel in het midden, in volgorde van belangrijkheid, de producten die bij gelegenheid als alternatief kunnen dienen voor de groene top. Zoals voorsneden groenten, groenten uit pot, diepvries en als laatste groenten uit blik.

In het rood onderaan, de hoog bewerkte productgroepen die het lichaam slechts belasten en geen enkel goed doen. Supermarktbrood behoort daar meestal toe en kant-en-klaar, sauzen en vruchtensappen altijd.

Aandacht ook voor de juiste bereidingswijzen en voor eetcultuur. Alleen met zorg en liefde komen de ingrediënten tot hun recht. Met aandacht en rust te genieten. Liefst elke hap. Al zal de tijd daar niet zelden voor ontbreken. Van Zeeland: ‘Probeer je aan te wennen van elk gerecht tenminste de eerste twee happen heel bewust te ruiken, proeven, kauwen en aan te laten komen in je lichaam.’

Want hoe gezond ook, niet alles bekomt altijd even goed. ‘Negeer nooit het effect van de maaltijd’, adviseert Van Zeeland. ‘Zwaar op de maag, een opgeblazen gevoel, er zijn allerlei signalen die er op wijzen dat er sprake kan zijn van verteringszwakte, intoleranties of allergieën. En daar moet je wat mee. Want voedsel dat niet baat, schaadt.’

De lezing van natuurvoedingskundige Veronique van Zeeland over de pijlers van het Moermandieet. Opname voor MMV-ledendag op 31 oktober 2020.

MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.

Inschrijven nieuwsbrief

Moermandieet fruit groente spijsvertering tips voeding voedingswaarde

Nieuws

Alle nieuwsberichten
Geloof in mogelijkheden 4

Geloof in mogelijkheden

Wandelen ‘beter dan medicijnen’ om terugkeer van kanker te voorkomen 5

Wandelen ‘beter dan medicijnen’ om terugkeer van kanker te voorkomen

Weerbaar door mediteren 6

Weerbaar door mediteren

Advertenties

Vithortho zink 4 in 1
De Roode Roos 7
Lamberts Health Benefits 8

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2025 | Website realisatie & advies: WebFundament

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok