Ayna Siem wil met stralingsexperiment bewustwording creëren

De 60-jarige Ayna uit Huizen twijfelde geen moment, toen ze in Uitzicht de oproep las om mee te doen aan de Keuzehulp. Inmiddels staat haar stralingsexperiment online en nodigt ze iedereen uit om mee te doen. ‘Het is zeker de moeite waard om te kijken naar de effecten op je eigen gezondheid.’

Waar sommige mensen het maar lastig vinden, is het voor Ayna de normaalste zaak van de wereld: gezond leven. “Ik rook niet, drink geen alcohol en koffie, eet biologisch, beweeg veel en ga op tijd naar bed. Natuurlijk moet je er soms wat voor laten, maar mijn gezondheid is het belangrijkste dat er is”, begint ze haar verhaal. “Dat is ook de reden dat ik acht jaar geleden lid werd van MMV. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in hoe je zo gezond mogelijk kunt leven. De persoonlijke verhalen in Uitzicht vind ik ook heel inspirerend”, zegt ze enthousiast.

Gezondheidseffecten van straling

“Toen ik de oproep over keuzehulp in Uitzicht las, vond ik het meteen een goed idee om een experiment te beginnen. Er is namelijk heel weinig bewustzijn over de gezondheidseffecten van straling”, legt ze uit. “Wist je dat zo’n 40 procent van de mensen die met klachten bij de huisarts komen, de diagnose ‘Somatisch Lichamelijke Onverklaarbare Klachten (SOLK) krijgt? Het verband met straling wordt nooit gelegd, terwijl iedereen tegenwoordig 24/7 in de Wifi zit.”

Ze benadrukt dat niet iedereen even gevoelig is voor straling, maar zelf ondervindt ze er wel hinder van. “Een jaar of vijftien geleden merkte ik dat ik allerlei klachten kreeg. Ik had last van slapeloosheid, vermoeidheid, hoofdpijn, was verward in mijn denken en voelde druk achter mijn ogen. Maar de huisarts kon niets vinden en dacht dat het wel weer over zou gaan.”

Beetje bij beetje komt Ayna erachter dat haar klachten te wijten zijn aan onnatuurlijke straling. “Zo bezocht ik al jaren hetzelfde hotel, waar ik altijd prima sliep. Tot die ene keer dat ik de hele nacht wakker lag. Ik had geen idee wat de oorzaak was: later bleek dat ze net dat jaar over waren gegaan op WiFi. Als ik me nu slecht voel, kan ik er de klok op gelijk zetten: dan ben ik op een plek geweest waar Wifi is.”

Niet de enige

Inmiddels weet ze dat ze niet de enige is die letterlijk ziek wordt van straling. “Je hoort er weinig over, maar wist je dat ongeveer 5 procent van de Nederlandse bevolking nergens kan komen vanwege de straling? De onnatuurlijke straling van bijvoorbeeld zendmasten, mobiele telefoons en bluetooth is natuurlijk voor niemand gezond. Daar zijn inmiddels meer dan 3300 onafhankelijke onderzoeken naar gedaan. Maar sommige mensen hebben er eerder én meer last van”, zegt ze.

En dat is precies de reden dat Ayna in de keuzehulp haar experiment gestart is. “Zeker mensen die te maken hebben met kanker en daardoor een lage weerstand hebben, kunnen baat hebben bij een stralingsvrije omgeving”, is haar overtuiging.

Het experiment maakte ze met hulp van MMV-onderzoekscoördinator Anne-Marie Poorthuis. “De bedoeling is dat mensen twee weken lang alle draadloze apparaten aan een kabel doen of uitzetten. Daar valt dus ook je mobiele telefoon onder. Eén keer per dag registreren ze of alle draadloze apparatuur en WiFi inderdaad uit of bekabeld is. Vervolgens vullen ze dagelijks in hoe hun energieniveau, slaapgedrag en concentratie is. Ik verwacht dat ze uiteindelijk meer energie hebben, beter slapen en zich beter kunnen concentreren.”

Digitale detox

Inmiddels heeft ze zelf alle draadloze technologie uit huis verbannen. “Eerst had ik thuis standaard WiFi aan, maar dat heb ik uitgezet. Het wordt steeds moeilijker om apparaten te vinden zonder WiFi, maar op dit moment heb ik geen enkel draadloos apparaat meer in huis”, vertelt ze.

Sindsdien voelt ze zich stukken beter. “Zolang ik thuis ben, gaat het goed. Daar kan ik mezelf beschermen. Natuurlijk ga ik er ook nog wel eens op uit: dan neem ik de klachten de volgende dag op de koop toe.”

Met haar experiment hoopt ze vooral bewustwording te creëren. “Je kunt andere mensen niet vertellen hoe ze moeten leven”, beseft ze. “Maar ik zou het iedereen aanraden om zo’n digitale detox te proberen. Zeker als je onverklaarbare klachten hebt of je weerstand vanwege kanker laag is, kan dit experiment de moeite waard zijn.”

Beeld: Ayna Siem

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug