Beste prebiotische voeding geselecteerd

Prebiotica zijn goed voor onze weerstand. Maar hoe krijg je ze binnen? De achttien beste prebiotische voedingsmiddelen op een rij.

Je hebt prebiotica, probiotica en antibiotica. Antibiotica kennen we allemaal. Huisartsen schrijven ze met dozen tegelijk voor.

Probiotica

Deden ze dat ook maar met pre- en probiotica. Probiotica worden vooral gebruikt bij een verstoorde darmflora.  Ze zijn beschikbaar als capsules, tabletten en poeders. De meest gebruikte probiotica zijn melkzuurbacteriën (in de bekende drankjes). Deze kun je van nature ook vinden in zuurkool, yoghurt en salami, maar dan zijn ze niet zo werkzaam. 

Prebiotica

Prebiotica zijn een soort voedingsvezels,  bevorderen de groei van de goede darmbacteriën, verbeteren de spijsvertering  en versterken onze weerstand. Ook kunnen ze bepaalde ziektes helpen voorkomen.  

Het weblog Ahealthylife zette de 18 beste prebiotische voedingsmiddelen op een rij. In zijn algemeenheid geldt dat sommige van de essentiële voedingsvezels kunnen worden aangetast tijdens het koken. Waar mogelijk dus prebiotische voedingsmiddelen rauw consumeren.

 • Knoflook – Werkt als een prebioticum door de groei van de gunstige bifidobacteriën in de darmen te bevorderen. Het voorkomt ook de groei van schadelijke bacteriën.
 • Uien – Kunnen het immuunsysteem een boost geven, leveren brandstof aan onze darmbacteriën en verbeteren de spijsvertering.
 • Prei – Is afkomstig van dezelfde familie als de ui en knoflook en biedt gelijkende voordelen. 
 • Asperges – Kunnen de groei van de goede darmbacteriën bevorderen en zijn in verband gebracht met het voorkomen van bepaalde kankersoorten.
 • Bananen – Zijn rijk aan vezels. Ze bevorderen de goede darmbacteriën en verminderen een opgeblazen gevoel.
 • Gerst – Bevat veel bèta-glucanen. Dat zijn prebiotische vezels die de groei bevorderen van de goede bacteriën in het spijsverteringskanaal. De bèta-glucanen in gerst kunnen het totaalcholesterol en de bloedsuikerspiegel verlagen.
 • Haver – Volkoren haver is rijk aan bèta-glucanen en kan onder andere het risico op kanker helpen verlagen.
 • Appels –  Rijk aan pectinevezels. Pectine bevordert de gezonde darmbacteriën en kan het cholesterol en het risico op kanker helpen verlagen. 
 • Cacao – Bevat flavonolen die de goede darmbacteriën verhogen, het cholesterol verlagen en de hartgezondheid verbeteren.
 • Lijnzaad – De vezels in lijnzaad voeden de goede darmbacteriën, dragen bij aan een goede stoelgang en verminderen de hoeveelheid vet die we verteren en opnemen.
 • Zeewier –  Een geweldige bron van prebiotische vezels!

 

Minder gangbare voedingsmiddelen die prebiotische effecten hebben, zijn chicoreiwortel, paardenbloemblad, aardpeer, konjacwortel, kliswortel, yacon en jicama.

Beeld: delange.org

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug