Blij met uw boer? Vertel het MMV

Een lezeres uit Brabant is zo enthousiast over het wekelijkse groentepakket Van het Land, dat ze het graag met andere MMV’ers wilde delen. Goed idee, maar wat kan iemand uit Friesland daar mee? Nou, die kan ons zijn of haar favoriete boer ook tippen. Zo maken we samen een landelijk dekkend netwerk.

Vers en zo min mogelijk bewerkt voedsel. Met de seizoenen mee. Van een biologische, zo mogelijk biologisch dynamische producent dicht bij huis. Wie direct van een lokale biologisch boer koopt, steunt drie goede doelen tegelijk: zichzelf, het inkomen van een natuurvriendelijke agrariër en de aarde waar we het uiteindelijke allemaal van moeten hebben.

Wat schaft de pot?

Broccooli, paprika, cherry tomaten, rode snijbiet of spinazie, bosui of rucola en spinazie, peultjes of andijvie. Dat zit deze week in het groentepakket van biotuinderij Van het Land. Deze in het Brabantse dorpje Vorstenbosch gevestigde vollegrondtuinder is getipt door mevrouw Van Boxtel – Giezen. Ze is enthousiaste klant Van het Land en lid van MMV.

Van Boxtel – Giezen heeft een zorgpraktijk. Indirect heeft Covid-19 ook haar gezondheid geen goed gedaan, schrijft ze. ‘Ik heb veel mensen onder mijn vingers zien sterven met corona. Door stress en slechte voeding ben ik kilo’s aangekomen. Ik wil geen jojo-dieet volgen, maar tot mezelf komen, alles verwerken en mijzelf goed verzorgen.’

Maaltijden die voor tweederde bestaan uit groenten van een levende bodem, staan aan de basis van een gezond voedingspatroon. En het kan de druk bezette werkende, of de minder mobiele oudere, enorm helpen als er wekelijks een lading groenten wordt afgeleverd. ‘Puur natuur, zonder  allerlei bestrijdingsmiddelen.’

Verkort de keten, deel uw boer!

Voedsel uit de buurt. Korte keten, heet dat in jargon. Algemeen wordt een korte voedselketen als positief gezien voor natuur en milieu. Het bespaart transportbewegingen en komt de leefbaarheid van het platteland ten goede.

Gevoegd bij de superieure voedingswaarde van biologisch geteelde producten en het gemak van bezorging aan huis, is er weinig dat tegen het afsluiten van groentenabbonement spreekt. Of het moest de vindbaarheid zijn. De ervaring leert dat je soms flink door moet zetten om een geschikte leverancier te vinden.

Daar kunnen we elkaar helpen. Heeft u ervaring met een teler die:

  • Biologisch of biodynamisch werkt?
  • Abonnementen verkoopt?
  • Onder redelijke voorwaarden?
  • Aan huis bezorgt?
  • In een niet al te grote straal – zeg twintig kilometer – rondom het bedrijf?

Tipt u deze redder van de bodem in nood dan aan redactie@mmv.nl

Beeld: Van het Land

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug