Soms ziet Peter meer problemen dan ik en soms heeft hij daarin gelijk. Ik had in het interview over ons project 'eten bij ons in Wittelte' gezegd dat we acht tot tien gasten zouden kunnen ontvangen…
Op een dag was daar het verzoek van een familie die een verjaardag bij ons wilde vieren. Dertien gasten, maar daar sprak Peter zijn veto over uit. Zou ook niet passen in onze galerie.
Na wat over en weer-gepraat kwamen we uit een haalbaarheid van tien gasten, met ons erbij, koken voor twaalf mensen. Het volledige menu volgens Moerman: een voorgerecht, soep met zelfgebakken brood, een hoofdgerecht, een sapje, water bij het eten, een nagerecht en koffie/thee met gebak.
Qua ruimte ging het prima. Een extra tafel en stoelen naar de galerie sjouwen, best even zwaar, maar geen probleem. Er was wel een klein probleempje, voor één van de gasten bestond een waslijst aan ingrediënten die niet waren toegestaan. Ook dat bleek oplosbaar, gewoon heel veel heen en weer mailen en uiteindelijk een ingrediëntenlijst samengesteld. Toen die was goedgekeurd, nog twee dagen in de keuken voorbereiden en toen was het zover.
Het was een familie-etentje en wij waren uitgenodigd om bij het dessert en de koffie/thee met gebak aan te schuiven. Niet alleen gezellig, maar ook zeer welkom, aangezien wij door alle voorbereidingen en drukte zelf niet aan eten waren toegekomen.
Tot het moment waarop de gasten, na een gezellige avond voldaan naar huis gingen, was alles nog overkomelijk gebleken, maar ik had me volledig verkeken op de nasleep.
‘s Avonds om half elf, onze ruggen voelden alsof ze niet meer van onszelf waren en onze keuken leek wel geëxplodeerd: tien waterglazen, tien wijnglazen voor de sappen, tien soepkommen, tien borden voor het voorgerecht, tien dinerborden, twee saladeschalen, twee rijstschalen, twee ovenschalen, twaalf gebaksbordjes, twaalf kopjes en schoteltjes en 82 stuks bestek.
Totale afwas 162 stuks, waarvan veel niet afwasmachinebestendig was, dus met de hand moest worden afgewassen. En dat alles in onze gewone keuken met een afwasmachine, die ruim voldoende was voor twee personen, maar die nog nooit drie, vier keer achter elkaar had hoeven draaien.
Peter had dit voorzien, maar hij heeft zonder een woord van kritiek, of ‘zie je nou wel, ik had het wel gezegd, tien is teveel’ tot diep in de nacht staan opruimen en afwassen, terwijl ik mijn uiterste best deed om mijn rug weer enigszins bruikbaar te maken, zodat ik een diepe buiging kon maken voor zijn gelijk.
Twee, of vier gasten, die er meestal voor kiezen om samen met ons te eten, is heel gezellig.
Dan is er tijd en ruimte voor fijne gesprekken. En de tafel in de galerie, onze keuken én wij zijn daarop nog berekend. In heel uitzonderlijke situaties kunnen er zes gasten komen, maar dan eten wij niet met hen mee, want het versjouwen van onze eigen eettafel naar de galerie, was een eenmalige aanbieding.
Dit was typisch een leermoment en een voorbeeld van voortschrijdend inzicht voor mij.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief