Hersentumoren

Kies een vorm:

Binnen de schedel kunnen verschillende soorten tumoren ontstaan. Gliomen en meningeomen komen het meeste voor.
Er zijn goedaardige en kwaadaardige hersentumoren. Bij hersentumoren kan lang niet altijd een scherp onderscheid gemaakt worden tussen goedaardig en kwaadaardig (kanker). Daarom wordt er bij een hersentumor zelden gesproken over hersenkanker.
De mate van kwaadaardigheid van een hersentumor wordt aangegeven in graden: 

  • Graad I tumoren zijn goedaardig.
  • Graad II en III tumoren zijn min of meer kwaadaardig.
  • Graad IV tumoren zijn kwaadaardig.

Soms kunnen goedaardige hersentumoren door de plaats in de hersenen toch moeilijk te behandelen zijn en veel klachten geven.
Van belang is de plaats waar de tumor ontstaat en uit welke cellen de tumor ontstaat. Meestal gaat het om een tumor die vanuit de hersencellen of hersenvliezen ontstaat: de primaire hersentumor. 

Lees het interview met ex-patiënt Elca de Ruiter In Uitzicht van augustus 1994. Als kind van 11 werd bij haar een hersentumor in een vergevorderd stadium geconstateerd. Klik hier voor pag. 20 en hier voor pag. 21 uit genoemd nummer.

Lees ook het verhaal van Theo Strating.

De tekst over Theo Strating is ontleend aan een publicatie uit Reformatorisch Dagblad. Lees hier het volledige artikel.

Uitzicht publiceerde in nummer 3 van 2010 een interview met de broer van Theo, Jan Strating. 

Lees verder de info over de reguliere en complementaire behandelingen van deze aandoeningen op de website van Kanker-actueel. Klik hier door naar de betreffende  pagina.

Als u een complementaire behandeling overweegt, raden wij u aan een arts voor niet-toxische tumortherapie te consulteren. De lijst met namen, adressen en telefoonnummers vindt u via deze pagina.