Cosmeticagebruik beïnvloedt genen ongeboren kind

Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap cosmetica met parabenen gebruikten, ontwikkelden vaker overwicht. Dat blijkt uit een langlopende moeder-kindstudie. Aanvullend onderzoek door het Duitse Helmholz-centrum voor milieuonderzoek wijst in de richting van epigenetische veranderingen.

“Wij konden aantonen dat cosmetica daadwerkelijk een bron van parabenen was”, vertelt onderzoekster Kristin Junge op de Duitse radio. “In het bijzonder producten die lang op de huid blijven, zoals bodylotions en crèmes. En aangezien zwangeren door de grote belasting van hun huid zeer vaak crèmes gebruiken, raden wij hen aan ervoor te zorgen dat ze parabeenvrije cosmetica kiezen.”

Vooral meisjes

Hoewel het samengaan van blootstelling aan parabenen tijdens de zwangerschap en overgewicht op jonge leeftijd op zichzelf geen bewijs is voor oorzaak en gevolg, hebben de onderzoekers goede papieren.

Het epidemiologische deel van de studie baseert zich op de gegevens van 600 moeder-kind-paren. Analyse van urinemonsters tijdens de zwangerschap en ingevulde vragenlijsten wezen cosmetica aan als oorzaak van een verhoogde aanwezigheid van parabenen. Na correctie voor andere oorzaken zoals erfelijke belasting en leefstijl, bleef er een relevant effect over op het gewicht van de kinderen op achtjarige leeftijd. Vooral meisjes waren zwaarder dan hun ‘parabeenvrije’ onderzoeksgenoten.

Hongerige muizen

Op naar zoek naar een werkingsmechanisme kwamen Junge en haar collega’s uit bij het proteïne POMC. ‘Dat draagt in de hersenen honger- en verzadigingssignalen over.’ Vrouwelijke nakomelingen van aan parabenen blootgestelde muizen hadden duidelijk minder van dit eiwit. Ze aten meer en werden ook dikker.

Junge: ‘Wij konden in deze nakomelingen een epigenetische regulatie aantonen. Het gen dat voor dit eiwit codeert, was uitgeschakeld.”

Parabenen-app

Parabenen vonden, sinds hun ontdekking honderd jaar geleden, brede toepassing als conserveermiddel. In medicijnen, cosmetica, lijmen en (vinger)verf. Maar ook in voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld in visproducten, mayonaise, mosterd, dressings en andere sauzen. Weer een sterk argument in het pleidooi voor puur en onbewerkt.

Voor wie dat niet haalbaar is, luidt het advies: neem een extra leesbril mee naar de supermarkt. Fabrikanten zijn verplicht het gebruik van parabenen op het etiket te vermelden. Er bestaan verschillende apps waarmee u in de winkel via de barcode kunt scannen welke schadelijke stoffen het betreffende product bevat. Bijvoorbeeld deze.

Hier vindt u een samenvatting van het onderzoek dat in Nature Communications verscheen.

Beeld: Creative Commons

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug