Herverbinding – Rineke Dijkinga recenseert MMV-boek over kanker

Een boek waarvan de titel de spijker op zijn kop slaat. Dat is wat je als lezer zult ervaren als je het boek ‘Kanker – Kennis, kansen, keuzes’ leest. Wat me er in aanspreekt is de helderheid, het nuchtere en het beschrijvende karakter.

Het velt geen oordeel, het vertelt niet wat je moet doen, het geeft gewoon de feiten en mogelijkheden weer die je hebt naast je reguliere behandeling. En het geeft uitleg over medicijnen en verscheidene soorten kanker. Zonder opsmuk, zonder beloftes en in begrijpelijke taal. Dat zal menigeen rust geven in de jungle van adviezen over kanker. Logischerwijs geeft het je vertrouwen en daadkracht om zelf een flink stuk regie over je leven te houden of te krijgen. Het boek moedigt aan om keuzes te maken die bij je passen. Om de steun te zoeken die jij nodig acht. ‘Er is maar één weg voor ieder van ons, de eigen weg.’

Herverbinding

En ja, natuurlijk word ik erg hoopvol van passages waarin NTTT-arts Ronald Lugten zegt: ‘Ik ben nog steeds onder de indruk dat het zo goed kan gaan met mensen als ze goed eten, de juiste supplementen gebruiken en de juiste aanvullende behandeling krijgen.”

De passages over herverbinding zijn in mijn optiek van wezenlijk belang in het boek. Maak (weer) contact met de veerkracht en herstelkrachten in jezelf, in je eigen ‘web’. Maak, herstel of investeer in de ‘draadjes in je web’ door verbinding: tussen jezelf en vitale  voeding, tussen jezelf en een gezonde leefstijl, tussen je lichaam en je geest, tussen jezelf en opgekropte emoties, tussen jezelf en zingeving, tussen jezelf en de aarde/de natuur, tussen jezelf en dierbare relaties. Ik hoop dat de lezers van dit boek geïnspireerd worden tot herverbinding. In welke vorm dan ook.

Dit boek bied je volop aanknopingspunten om een aanvullende weg in te slaan als je dat wilt. Een mooie oproep die wijlen Dr. Moolenburg aanhaalt in dit boek is deze: ‘Zorg dat je achter je eigen muziek aan loopt in plaats van achter de muziek van een ander. Zing je eigen melodie en kom voor jezelf op.’

Oftewel wordt de spin in je eigen web en houdt grip. Of je nu gezond of ziek bent.

De draden van een spinnenweb kunnen meer gewicht dragen en zijn sterker dan staal. Het spinnenweb is niet alleen zo sterk door het materiaal maar ook door de veerkracht van de vele draden en de vele onderlinge relaties die ze hebben zodat het voortbestaan van de spin optimaal gewaarborgd wordt.

Rineke Dijkinga, auteur, natuur- en orthomoleculair therapeut

Het boek (300 pagina’s, hardcover) is voor leden en niet-leden te koop in de webshop.

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug