Goudsbloem (calendula officinalis) is buitengewoon geneeskrachtig, zowel bij uitwendige als inwendige kwalen. Vanwege zijn ontgiftende én voedende werking een onovertroffen kruid dat ook nog eens tumorgroei remt.

De middeleeuwse abdis Hildegard von Bingen was razend enthousiast over deze zonnevolger, die wakker wordt als de zon opkomt en zijn blaadjes sluit als die ondergaat. Calendula betekent letterlijk ‘kleine klok’. Vroeger gold de goudsbloem als weerprofeet: waren de blaadjes 7.00 uur ’s morgens nog dicht dan ging het die dag regenen.
De vrolijke, eenjarige oranjebloem groeit en bloeit moeiteloos in elke tuin en is vanwege zijn culinaire, cosmetische, medische en decoratieve eigenschappen onvervangbaar. Goudsbloem maakt met razende energie nieuwe cellen aan. Als je op open wonden verse of verpoederde goudsbloem strooit, zie je binnen een kwartier al korstvorming ontstaan. De werkzame stof gaat littekenvorming tegen. Op niet-open wonden, zoals luieruitslag en doorligplekken, is calendulazalf uitermate effectief. Als babybillenzalf is calendula populair. Heel Nederland dankt zijn mooie billen aan de goudsbloem, zeg ik vaak. Maar ook bij eczeem, wratten en aandoeningen die het herpesvirus veroorzaakt, zoals koortslip en gordelroos is deze zalf inzetbaar. Dankzij de flavonoïden, bitterstoffen, carotenoïden en glycosiden werkt het verzachtend, desinfecterend, jeukstillend, ontstekingsremmend en schimmeldodend. Bij maag- en darmproblemen (ontstekingen en beschadigingen na medicijngebruik, zoals antibiotica) helpt de goudsbloem bij het herstel.
Het kruid is in z’n geheel eetbaar, niet bijzonder lekker, maar wel decoratief. Trek er thee van of maak een lekkere salade of soep met peterselie en selderij. In de tuin is goudsbloem een makkelijke, dankbare bloeier die bovendien mieren en ander ongedierte op afstand houdt. De Latijnse benaming ‘officinalis’ verwijst naar een belangrijkste status in de apotheek van de monniken. Van alle geneeskrachtige kruiden staat de goudsbloem op nummer 1.
Recept
Wondzalf en cosmetica
Ingrediënten
- goudsbloemolie
Dit maak je als volgt: dompel de blaadjes van 4 à 5 goudsbloemen ruim onder in 100 ml amandelolie. Sluit het potje af met keukenpapier en een elastiekje. Roer dagelijks gedurende drie – zes weken. Dan: zeven en in afsluitbare pot (donker) bewaren.
- 20 ml bijenwas
- 20 ml kokosolie
Bereidingswijze
- Smelt de bijenwas en kokosolie au bain-marie.
- Op zacht vuur verwarmen en doorroeren. Als een egale vloeistof ontstaat, roer dan ook de goudsbloemolie erdoor.
- Voeg eventueel een paar druppels etherische olie toe voor een lekkere geur, bijvoorbeeld: lavendel, roos, geranium.
- Voeg 1 capsule vitamine E toe om de houdbaarheid te vergroten.
Deze zalf is een basiscrème. Bij gebruik van meer bijenwas kan je er een lippenbalsem van maken. Met meer olie kan je er een super massage crème van maken.
Beeld: Pixabay
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief