• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • 0 items
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 5 2025 Antibioticaresistentie 1
Uitzicht 4 2025 Afwijken van het protocol 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Moermandieet
    • MMV-Voedingsrichtlijnen
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Recepten
    • Suiker
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
    • Uit eten met Moerman
  • Gezond leven
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
  • (Zelf)onderzoek
  • Nieuws
    • Agenda
    • Laatste nieuws
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Uitzicht
  • Over
    • Wie zijn wij
    • Organisatie
    • Activiteiten
    • Vrijwilligers
    • Vacatures
    • ANBI
    • Amnestie
    • Steun ons
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / MMV-Voedingsrichtlijnen

MMV-Voedingsrichtlijnen

Wat je eet en drinkt, kan bijdragen aan je gezondheid. Dat is van wezenlijk belang als je ziek bent, maar ook als je gezond wilt blijven. MMV ontwikkelde deze voedingsrichtlijnen die het uitgangspunt vormen van een gezond voedingspatroon.

I. Groenten en fruit in de hoofdrol   

Groente en fruit bevatten vitaminen, mineralen, antioxidanten, vezels en fytochemicaliën. Maar ook allerlei gezonde stoffen die bij de wetenschap nog niet bekend zijn. Kies voor groente en fruit uit het seizoen. Leg de nadruk op groente. Streef naar een pond per persoon per dag. Denk daarbij ook aan versgeperst groentesap (zie punt VIII). Fruit bevat van nature veel suiker. Kies daarom je fruitsoorten bewust.

II. Combineer met granen en peulvruchten

Volle granen (dus: onbewerkte granen) bevatten B-vitamines, mineralen zoals ijzer, magnesium en zink, antioxidanten en andere stoffen die bijdragen aan de gezondheid. Denk aan zilvervliesrijst, haver, rogge, gerst, gierst, spelt en aan zogenaamde pseudogranen als quinoa, amaranth, boekweit of teff. Peulvruchten zijn eiwitrijke, ijzerhoudende en B-vitamine bevattende vruchten met veel voedingsvezels. Voorbeelden zijn: groene erwten, linzen, kikkererwten, tuinbonen, kidneybonen, kapucijners, zwarte bonen. Varieer volop, en combineer het met groenten.

III. Beperk dierlijke eiwitten en kies voor kwaliteit

In de MMV-voedingsrichtlijnen ligt de nadruk op plantaardige eiwitten. De combinatie van granen en peulvruchten zorgt voor een compleet palet aan aminozuren. Daarnaast zijn eieren, vette, niet gekweekte vis, gevogelte en wild beperkt toegestaan.

IV. Kies voor kwalitatief goede vetten en oliën

De voorkeur gaat uit naar koudgeperste olijfolie (extra vierge) en roomboter. Andere toegestane oliën en vetten zijn kokosolie, lijnzaadolie. Het gaat hierbij met name om omega-3 vetzuren die voorkomen in vissen en planten. De bekendste zijn alfa-linoleenzuur (ALA) en eicosapentaeenzuur(EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA, een kort omega 3-vetzuur, zit vooral in plantaardige oliën, noten en groene bladgroenten. EPA en DHA, de lange omega 3-vetzuren, zijn de lange vetzuurketens waar het lichaam van profiteert. Deze zitten vooral in vis, schaal- en schelpdieren en algen.

V. Eet dagelijks noten en zaden

Walnoten, hazelnoten, pecannoten, paranoten, amandelen, pompoenpitten, sesamzaad, lijnzaad. Eet ze ongebrand en ongezouten. Noten en zaden bevatten niet alleen vitamine B1, E en foliumzuur, maar ook mineralen, zoals magnesium, koper, kalium, ijzer, zink, calcium en selenium. Een handje noten per dag is voldoende.

VI. Eet dagelijks verse kruiden

Verse kruiden bevorderen de verteerbaarheid van ons voedsel en bevatten geneeskrachtige eigenschappen door de vele vitamines en mineralen en bioactieve stoffen zoals flavonoïden, flavonolen, sulforafanen en anthocyaniden. Bovendien zijn het fantastische smaakmakers. Denk ook aan verse kruiden in de thee.

VII. Eet regelmatig paddenstoelen

Een afwisselende consumptie van paddenstoelen wordt sterk aanbevolen. De shiitake, maitake en oesterzwammen bevatten hoge gehaltes aan bèta-glucanen, deze stoffen hebben een gunstig effect op het immuunsysteem.

VIII. Drink regelmatig versgeperst groentesap

Drink groentesap bijvoorbeeld van rode biet, wortel en knolselderij. Vers van de pers bevat dit sap een geconcentreerde hoeveelheid voedingsstoffen die in vloeibare vorm snel door het lichaam wordt opgenomen en een brede werking heeft voor de gezondheid. Ze ondersteunen de energieproductie en het herstel van cellen, ze beschermen tegen oxidatieve stress en bevorderen een sterk immuunsysteem. Drink daarnaast water, thee van losse kruiden, eventueel filterkoffie.

Hoe maak je groentesap? Klik hier voor een instructievideo!

IX. Kies voor gefermenteerde (zuivel)producten of pickel je groenten

Fermenteren is een proces dat voedingswaarde toevoegt aan je eten, en voeding eenvoudiger te verteren maakt. Ook helpt het de algemene vertering, werkt het ontgiftend en neutraliserend en draagt het bij aan een goede werking van je immuunsysteem. Voorbeelden van gefermenteerde producten zijn zuurkool, zuurdesembrood, kombucha, melkkefir, biogarde, kwark en karnemelk.

Hoe fermenteer je zuurkool in 7 stappen? Klik hier voor de instructievideo!

X. Voeg kiemgroenten toe

Alle zaden zijn kiembaar. Deze microgroenten bevatten een uitzonderlijk hoge concentratie aan voedingsstoffen en zijn licht verteerbaar. Voeg regelmatig kiemen toe aan je menu.

Hoe maak je zelf broccolikiemen? Klik hier voor de instructievideo!

En verder:

Kies voor vers, onbewerkt en biologisch(-dynamisch)

Verse, onbewerkte voeding bevat de meeste vitaminen, mineralen, sporenelementen en enzymen. Gebruik zoveel mogelijk biologische of biodynamisch geteelde producten.  Zo vers mogelijk betekent dat je met het seizoen mee-eet en dat de voeding onbewerkt is.

Wissel af: variatie is het sleutelwoord 

Een gezond voedingspatroon valt of staat met afwisseling. Hoe gevarieerder je eet, hoe gevarieerder je microbioom wordt. Dit is een fundament voor een goede gezondheid. De seizoenen zorgen voor de natuurlijke variatie waar onze gezondheid bij gebaat is. 

Vermijd (ultra)bewerkt voedsel

Iedere bewerking van voedingsmiddelen gaat ten koste van de voedingsstoffen. Daarom horen (ultra)bewerkte voedingsmiddelen niet thuis in een gezond voedingspatroon. Volkoren is de standaard én de beste keuze. Bij zuivelproducten is de norm ‘vol’. ‘Mager’ en ‘light’ zijn bewerkte producten.

Vermijd suiker(s) en beperk geraffineerde koolhydraten

Suiker is een voedingsbron voor ontsteking en kankercellen. Ook ontregelt het je bloedsuikerspiegel en dit kost het lichaam energie. Dit gaat ten koste van de werking van je immuunsysteem. Mijd daarom suiker en producten die suikers bevatten. Hiertoe behoren ook de geraffineerde koolhydraten. Denk aan alles wat van witmeel is gemaakt. Hierbij is het graan van vlies en kiem ontdaan en blijft alleen het zetmeellichaam, een ‘snelle koolhydraat’ die het lichaam snel afbreekt en zorgt voor een suikerpiek.    

Leer koken: wie kookt, is de baas

De manier waarop voedingsmiddelen bereid worden, beïnvloedt de voedingswaarde. Peulvruchten dienen te worden geweekt voor ze worden gekookt. Klein zaad, zoals vlo- en lijnzaad, moet een paar uur weken of kort voor consumptie vermalen worden om optimaal van de voedingswaarde te profiteren. Voor het behoud van voedingsstoffen verdienen stomen, blancheren en smoren de voorkeur. Verhit voedsel niet hoger dan 160 graden, omdat daarna schadelijke stoffen vrijkomen.

Eerst voeding, dan supplementen

Voeding is de basis voor een goede gezondheid. Supplementen (van vitaminen en mineralen) kunnen tekorten aanvullen of voorkomen. Visolie wordt aangeraden vanwege de omega-3 vetzuren. Vegetariërs en veganisten kunnen kiezen voor algenolie. Met uitzondering van door de Gezondheidsraad geadviseerde supplementen voor bepaalde doelgroepen, zoals vitamine D voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een donkere huidskleur en foliumzuur (vitamine B11) voor zwangere vrouwen en vrouwen met een kinderwens, raadt MMV aan een gespecialiseerd arts te consulteren over het gebruik van supplementen.

Deze voedingsrichtlijnen zijn tot stand gekomen in samenwerking met artsen voor integrale oncologie en MMV-natuurvoedingskundigen.

Primaire Sidebar

Lid worden?

Hoe je eet en leeft, kunnen bij ziekte helende factoren zijn. Dat is de ervaring en overtuiging van leden van MMV.


De vereniging inspireert via online media, het ledentijdschrift Uitzicht en interessante bijeenkomsten om gezond(er) te leven.

natuurlijk tegen kanker
Word ook lid!

€2,92  

Nieuws

MMV-leefstijltraining in Mechelen van 27 t/m 30 oktober 3

MMV-leefstijltraining in Mechelen van 27 t/m 30 oktober

Creatine veilig te gebruiken. Kan het meer dan het etiket zegt? 4

Creatine veilig te gebruiken. Kan het meer dan het etiket zegt?

Juicers klaar? Sappen maar! Nieuwe Uitzicht onderweg met zomerse saprecepten 5

Juicers klaar? Sappen maar! Nieuwe Uitzicht onderweg met zomerse saprecepten

Langdurig watervasten: alleen onder medische begeleiding 6

Langdurig watervasten: alleen onder medische begeleiding

Anti-inflammatoir voedingspatroon kan nierkanker voorkomen 7

Anti-inflammatoir voedingspatroon kan nierkanker voorkomen

Geloof in mogelijkheden 8

Geloof in mogelijkheden

Agenda

Data voor online zoomsessie zelfonderzoekprogramma

Iedere donderdag van 11.00 tot 12.00 uur op onderstaande data:

    2021

  • 12 augustus
  • 2 september
  • 7 oktober
  • 4 november
  • 2 december
  • 2022

  • 6 januari
  • 3 februari
  • 3 maart
  • 7 april
  • 5 mei
  • 2 juni
  • 7 juli

Meld je aan en ontvang een link voor de hele serie zoombijeenkomsten.

Aanmelden

Advertenties

Tradeline 9
De Roode Roos 10
Lamberts Health Benefits 11

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2025 | Website realisatie & advies: WebFundament

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok