• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 items
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 4 2025 Afwijken van het protocol 1
Uitzicht 3 2025 Voed jezelf (met de natuur) 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Moermandieet
    • Niet-Toxische Tumor Therapie
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Recepten
    • Suiker
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
    • Uit eten met Moerman
  • Gezond leven
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
  • (Zelf)onderzoek
  • Nieuws
    • Agenda
    • Laatste nieuws
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Uitzicht
  • Over
    • Wie zijn wij
    • Organisatie
    • Activiteiten
    • Vrijwilligers
    • Vacatures
    • ANBI
    • Amnestie
    • Steun ons
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Nieuws / Artsen: gefermenteerde voeding goed voor ons

Artsen: gefermenteerde voeding goed voor ons

Artsen: gefermenteerde voeding goed voor ons 3
17 mei 2019

Gefermenteerde groenten beleven een doorbraak. Voedselguru’s bevelen ze dringend aan en topkoks bewieroken ze. Of ze ook echt gezond zijn? Ja, daar ziet het zeker naar  uit.

Het weblog Gezondheid.be, dat wordt verzorgd  door reguliere artsen, heeft de neus diep in de gefermenteerde voeding gestoken. Fermenteren is sinds vele eeuwen een van de meest toegepaste technieken om voedsel en dranken te bewaren. We kennen ze allemaal wel, ook al zijn we ons er niet altijd van bewust: yoghurt, kaas, bier, brood, wijn, zuurkool, droge worst en azijn. Ook in de Aziatische keuken wordt met gefermenteerde producten gewerkt: tempé, kimchi, sojasaus en miso.

Fermentatie is een proces waarbij voeding door bacteriën, gisten of schimmels veranderen van zuurgraad, smaak, geur, uiterlijk, verteerbaarheid en houdbaarheid. Sommige producten moeten we een handje helpen door micro-organismen toe te voegen:

– Gist zorgt bij de bereiding van brood, bier en wijn voor het omzetten van suiker in alcohol en koolzuur. 

– Melkzuurbacteriën  zijn onmisbaar bij de productie van yoghurt, kaas en snijworst. Deze bacteriën zetten suikers om in melkzuur.

Door fermentatie meer vitaminen

Door fermentatie worden bepaalde voedingsproducten beter verteerbaar worden. Sommige voedingsmiddelen zoals olijven en bepaalde granen, zouden we zonder fermentatie zelfs niet of nauwelijks kunnen verteren.

Met een kleine slag om de arm kan van gefermenteerde granen, groenten en melk worden gezegd dat ze meer vitaminen bevatten, zoals B, C en K evenals glycosiden. Dat  zijn antioxidanten die allerlei positieve effecten op de gezondheid kunnen hebben:  

  • ontstekingsremmend
  • immuunversterkend
  • verlaging van het cholesterolgehalte
  • kankerwerend

Bedenk wel dat niet voor alle beweringen evenveel wetenschappelijk bewijs bestaat.

Meer zout in gefermenteerde voeding

Wat wel vast staat, is dat sommige gefermenteerde producten veel gezonde bacteriën  bevatten. Die zouden, net als probiotica, een gunstige invloed kunnen hebben op de samenstelling van onze darmflora (darmmicrobioom). Een goed voorbeeld is gefermenteerd wortelsap. Dat bevat meer en een veel grotere diversiteit aan (gezonde) melkzuurbacteriën  dan probiotische voedingssupplementen of drankjes.

Let wel: het ene gefermenteerde product is het andere niet. Kefir, yoghurt, gefermenteerde thee (kombucha), miso, kimchi  bevatten ‘levende’ melkzuurbacteriën maar zuurkool, dat een warmtebehandeling heeft ondergaan, niet,

Bij het fermentatieproces wordt verhoudingsgewijs veel zout gebruikt. Daardoor kunnen gefermenteerde producten veel zout bevatten. Het hoge zoutgehalte van gefermenteerde producten in de traditionele Japanse en Koreaanse keuken zou mede debet zijn aan het hoge percentage maagkankers in die landen. 

U kunt ook zelf fermenteren. MMV-magazine Uitzicht  nummer 2-2018 maakt u wegwijs.

Beeld: 24wijn.com

MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.

Inschrijven nieuwsbrief

Nieuws

Alle nieuwsberichten
Anti-inflammatoir voedingspatroon kan nierkanker voorkomen 4

Anti-inflammatoir voedingspatroon kan nierkanker voorkomen

Geloof in mogelijkheden 5

Geloof in mogelijkheden

Wandelen ‘beter dan medicijnen’ om terugkeer van kanker te voorkomen 6

Wandelen ‘beter dan medicijnen’ om terugkeer van kanker te voorkomen

Advertenties

Tradeline 7
Lamberts Health Benefits 8
Vithortho zink 4 in 1

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2025 | Website realisatie & advies: WebFundament

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok