• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 items
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 5 2025 Antibioticaresistentie 1
Uitzicht 4 2025 Afwijken van het protocol 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Moermandieet
    • MMV-Voedingsrichtlijnen
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Recepten
    • Suiker
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
    • Uit eten met Moerman
  • Gezond leven
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
  • (Zelf)onderzoek
  • Nieuws
    • Agenda
    • Laatste nieuws
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Uitzicht
  • Over
    • Wie zijn wij
    • Organisatie
    • Activiteiten
    • Vrijwilligers
    • Vacatures
    • ANBI
    • Amnestie
    • Steun ons
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Nieuws / Aspartaam toch weer onder verdenking

Aspartaam toch weer onder verdenking

Aspartaam toch weer onder verdenking 3
17 mei 2019

Een en andermaal heeft het Europese voedingsbureau EFSA verklaart dat aspartaam en andere kunstmatige zoetstoffen  geen kwaad kunnen. Toch is er nieuwe twijfel onstaan. Een Israëlische studie wijst op aantasting van de darmflora met alle gevolgen van dien. Gebruik van kunstmatige zoetstoffen blijkt volgens de Israëlische studie glucose-intolerantie tot gevolg te hebben bij personen die hier gevoelig voor zijn.

Hoge doses

Aan de hand van een experiment met muizen, kwamen de Israëliërs tot deze bevindingen. Hun proef bestond uit het vergelijken van muizen die elf weken lang de zoetstoffen aspartaam, sucralose en sacharine in extreem hoge doses kregen met muizen die water of water met glucose kregen. Het bleek dat de muizen die de zoetstoffen kregen, een hogere glucosespiegel hadden na de orale glucosetolerantietest (OGTT). Vooral de sacharine bleek een sterk effect op de glucosetolerantie te hebben.

Bacteriën

Een andere conclusie werd gevonden in de aanwezigheid van bacteriën. Bepaalde bacteriën bleken veel meer voor te komen bij de muizen met het zoetstofdieet. Ook werd er een verband gevonden tussen de consumptie van zoetstoffen en een verhoogd HbA1c en nuchter glucose. Om te onderzoeken of de zoetstoffen daadwerkelijk tot glucose-intolerantie kunnen leiden, deden de onderzoekers nog een klein vervolgexperiment met zeven mensen. Zij kregen een week lang de maximale veilige dosis sacharine toegediend. Na deze periode was het merendeel (vier van de zeven) minder tolerant voor glucose. Gezien hun darmflora al vóór de proef anders was, wijst dit op een rol van de bestaande darmflora bij de ontwikkeling van glucose-intolerantie door zoetstoffen. 

beeld: www.liveto110.com

MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.

Inschrijven nieuwsbrief

Nieuws

Alle nieuwsberichten
Creatine veilig te gebruiken. Kan het meer dan het etiket zegt? 4

Creatine veilig te gebruiken. Kan het meer dan het etiket zegt?

Juicers klaar? Sappen maar! Nieuwe Uitzicht onderweg met zomerse saprecepten 5

Juicers klaar? Sappen maar! Nieuwe Uitzicht onderweg met zomerse saprecepten

Langdurig watervasten: alleen onder medische begeleiding 6

Langdurig watervasten: alleen onder medische begeleiding

Advertenties

Vithortho zink 4 in 1
Tradeline 7
Lamberts Health Benefits 8

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2025 | Website realisatie & advies: WebFundament

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok