
Glucosamine wordt als ‘waarschijnlijk effectief’ beoordeeld bij osteoartritis. Veel mensen met gewrichtspijn slikken het ook. Als gevolg daarvan zijn er in de grote studiecohorten voldoende deelnemers die dit supplement gebruiken om op zoek te gaan naar eventuele gunstige verbanden.
Chinese onderzoekers ontdekten dat het gebruik van glucosamine door deelnemers met diabetes type 2, samenging met een lager risico op complicaties als gevolg van schade aan de kleinste bloedvaten.
Glucosamine is een verbinding van glucosemolecuul met een aminogroep. Het is een bouwsteen voor een groep grote moleculen die in alle menselijke weefsels zitten, maar vooral in kraakbeen en in mindere mate ook in gewrichtsvloeistof, pezen en ligamenten (het bindweefsel om gewrichten). Het lichaam maakt het zelf aan en dat is maar goed ook, want het zit niet in de voeding.
Voor de – nog altijd niet keihard bewezen – werking van het uit schaaldieren gewonnen voedingssupplement vermoedt men verschillende mechanismen. Ten eerste het aanvullen van de voorraad glucosamine in een situatie waar het aangetaste kraakbeen er zelf minder van produceert. Daarnaast is er een ontstekingsremmende en anti-oxidatieve werking aangetoond. En die laatste twee zouden bredere gezondheidseffecten tot gevolg kunnen hebben dan alleen een verlichtend effect bij osteoartritis.
Misschien ook bij diabetes, denken onderzoekers van de universiteit van Suzhou, China. Ze keken naar het verband tussen het gebruik van glucosamine en het voorkomen van nefropathie (aantasting van de nieren), retinopathie (aantasting van het netvlies) en neuropathie (aantasting van de zenuwuiteinden vlak onder de huid). Voor hun analyse gebruikten ze de data van de circa half miljoen deelnemers aan de UK Biobank.
Bij aanvang van hun deelname hadden bijna 31.000 van hen diabetes type 2. Tienduizend daarvan werden van de analyse uitgesloten, omdat ze al een of meerdere complicaties hadden, rapporteren de onderzoekers in Nutrition & Diabetes. Van de 21.171 overgebleven deelnemers met diabetes type 2, gebruikten er 3.079 glucosamine. Na een opvolgduur van ruim twaalf jaar hadden 4.399 van hen een of meer van de aandoeningen die veroorzaakt worden doordat de haarvaatjes niet meer in staat zijn kwetsbare weefsels van bloed te voorzien.
Het gebruik van glucosamine was geassocieerd met een 11 procent lager risico op deze complicaties. Een verband dat alleen bij nefropathie (2.084 gevallen) boven de statistische twijfel verheven was, bij een gemiddeld een 13 procent lager risico.
Zoals het hoort is alle moeite gedaan om mogelijke andere oorzaken weg te cijferen. Dat was nodig ook, want de deelnemers die het supplement slikten, hielden er over de hele linie een gezondere leefstijl op na dan de niet-slikkers. Wat zich ook afspiegelde in de mindere ernst van hun diabetes. Ondanks de statistische correcties valt het niet uit te sluiten dat het positieve effect van die gezondere leefstijl toch een woordje meespreekt in de cijfers.
Daar staat tegenover dat het grotendeels onbekend is hoe trouw de deelnemers waren in het slikken van hun supplement. De effecten zouden bij lang volgehouden regelmatig gebruik van glucosamine in werkelijkheid dus ook veel groter kunnen zijn. Iets wat een studie waarover MMV in het verleden berichtte ook suggereert.
Longkanker
Dat artikel gaat wat dieper in op de mogelijke werkingsmechanismen en noemt daarnaast resultaten van andere observationele onderzoeken. Bijvoorbeeld een studie met deelnemers van de UK Biobank waar een 22 lager risico uitkwam op overlijden door hart- en vaatziekten. En een studie met inwoners van de Amerikaanse staat Washington waarbij het gebruik van glucosamine gelinkt was aan een 18 procent lager algemeen overlijdensrisico, een 13 procent lager risico op overlijden door kanker en een 40 procent lager risico op overlijden door longziekten.
In de tussentijd verscheen in de European Respiratory Journal een studie op basis van de UK Biobank naar de link met longkanker. In dat geval bleek glucosamine samen te gaan met 16 procent lager risico om longkanker te ontwikkelen en een 12 procent lager risico om daar aan te overlijden. Onder deelnemers met longkanker in de familie was deze risicoreductie veel sterker: 41 procent.
Let op: Glucosamine kan allergische reacties oproepen. En gebruikt u medicijnen voor hart en bloedvaten, overleg het gebruik van glucosamine dan met uw arts.
Beeld: OpenAI
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief