Een voedingspatroon dat zich kenmerkt door een lage glycemische index blijkt in een Chinese analyse van een Amerikaans bevolkingscohort gelinkt aan een lager risico op longkanker. De glycemische index geeft aan hoe snel koolhydraten als glucose in het bloed opduiken. Terwijl een lage consumptie van ‘snelle suikers’ samenhing met een lager longkankerrisico, was dat niet het geval bij een lage consumptie van ‘langzame suikers’.
De onderzoekers analyseerden gegevens van ruim 100duizend deelnemers aan het PLCO Cancer Screening Trial cohort van Amerika’s nationale kankerinstituut. Na een opvolgduur was er bij 1.706 van de deelnemers longkanker vastgesteld. Het grootste deel daarvan (86 %) betrof de niet-kleincellige variant. Vergeleken met het kwart van de deelnemers wier voedingspatroon het hoogst scoorde op de glycemische index, rapporteren de onderzoekers in Annals of Family Medicine, hadden het kwart van de deelnemers dat het laagst uitkwam een gemiddeld dertien procent lager risico op longkanker.
Dit risicocijfer is na statistische correctie voor hele serie factoren die ook een rol spelen bij het ontstaan van longkanker. Waaronder leeftijd, longkanker in de familie, hoge bloeddruk, diabetes, fysieke activiteit, dieetkwaliteit, alcoholgebruik en natuurlijk roken.
Glycemische lading
De glycemische lading is een maatstaf die de totale hoeveelheid koolhydraten in een voedingsmiddel met de glycemische index ervan combineert. Opmerkelijk is dat een hoge glycemische lading van de voeding in deze studie juist samenging met een lager risico op longkanker. Vergeleken met het kwart van de deelnemers met de laagste glycemische lading in de voeding, had het kwart met de hoogste glycemische lading een 28 procent lager risico longkanker te ontwikkelen.
Beeld (AI) Foodiesfeed
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief
