'Onderzoek naar supplementen ondeugdelijk'

'Onderzoek naar supplementen ondeugdelijk'
di, 17/12/2013 - 15:05
Door: jvklinken
1 reacties
Het onderzoek naar supplementen waarover de Volkskrant dinsdag 17 december j.l. publiceerde, is uitgevoerd met een foute meetmethode. Dat stelt apother dr. Gert Schuitemaker in een reactie op genoemde publicatie. Hij ontwikkelde de producten  van Plantina Vitaminen. "Al jarenlang is hier discussie over, maar deze artsen maken blijkbaar toch graag weer gebruik van deze ondeugdelijke methode", aldus Schuitemaker.   
Volgens vier vooraanstaande Amerikaanse en Britse artsen in het vakblad Annals of Internal Medicine heeft het slikken van supplementen voor mensen die niets mankeren, weinig of geen nut.  
Behalve dat het nut van supplementen bij gezonde mensen aan discussie onderhevig is, geldt  dat ook voor de opneembaarheid. De Valkenburgse farmacoloog dr. Klaas Riepma uitte eerder dit jaar in MMV-magazine Uitzicht zijn twijfels over de garantie dat supplementen wel goed worden opgenomen. Bij een test met vitamine C vielen de onderzochte preparaten volledig door de mand. De vraag is of er wel goed onderzoek is gedaan naar de mate waarin supplementen worden opgenomen. 

Reacties (1)

theocox2's picture

theocox2
1 October 2016

Geachte heer , mevrouw ,
Ik deel de mening van Klaas Riepma dat supplementen super duur zijn en niet altijd doen wat er van beschreven wordt , ik ben indertijd in 1983 door dokter Moerman himself behandeld voor een nieraandoening en heb toen een streng dieet moeten volgen , als supplement kwam in dit dieet alleen vitamine c poeder voor , dat ik moest mengen in karnemelk , de rest was alles natuurlijke voeding volgens de Moerman voorschriften die ik nog steeds voor het grootste deel volg.
Op advies van Hans van Montfort slik ik verschillende supplementen en Fulvinezuur ( Pure and Fulvic van Health Solution ) , op advies van mijn Bio Holistische tandarts slik ik ook homeopatische supplementen.
Op advies van Senna ben Massut gebruik ik aminozuren. En allemaal zijn ze super duur , dan heb ik het nog niet gehad over de behandelingen.
Mijn punt is , kunt u zich niet sterk maken voor een nieuw soort verzekering die complementaire behandelingen bereikbaar maken voor een groter publiek.
Ook de inhoud van uitzicht geeft veel reclame en advertenties weer van supplementen leveranciers
Wordt aan deze supplementen niet grof geld verdient ?? terwijl gezond leven , eten , en sporten , je ook heel lang gezond kunnen houden?
M vr gr Theo Cox