
Denk eraan: checken op teken! In de zomer hoort het er na een wandeling automatisch bij, maar ook in de tuin kan je ze oplopen. Door klimaatverandering duurt de ’teken’ tijd bovendien langer dan voorheen. Daardoor lopen we meer risico op een besmetting met Borrelia, de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. In de nieuwste Uitzicht een interview met integraal arts Katharina Deutsch die zich hierin specialiseerde.
Bij een acute Lyme-infectie zijn artsen wereldwijd het eens dat antibiotica de beste oplossing is. Over de vraag hoe lang de kuur moet duren, is geen consensus. In Nederland krijg je een kuur van tien dagen, in Engeland drie weken en Amerikaanse ILADS-artsen raden minimaal zes weken aan. Katharina Deutsch combineert de reguliere aanpak met een breed pallet aan aanvullende behandelwijzen. Deutsch ziet in alle gevallen veel nut in interventies met voeding en leefstijl. ‘Met goede voeding, kruiden, beweging, voldoende nachtrust en ontspanning versterk je het immuunsysteem.’
‘Geld mag niet in de weg staan van genezing’
Ook in dit nummer een interview met Yolanda Heerkens (66). Zij was niet totaal onvoorbereid toen ze in 2019 de diagnose darmkanker kreeg. Haar man Han overleed in 2016 aan dezelfde ziekte. Gezonde voeding en leefstijl hadden bij hen de volle aandacht. Na een succesvolle operatie blijft ze gezond leven en zet zich in voor anderen via de Stichting Kans tegen Kanker. ‘Toen Han niet meer regulier geholpen kon worden, is hij geopereerd door een professor in Duitsland. Die operaties werden niet vergoed, maar hij won er een paar extra jaren mee.’
Met de stichting zet Yolanda zich in voor anderen in een vergelijkbare situatie. ‘Geld mag niet in de weg staan van een kans op genezing.’
Ook de wetenschap ontbreekt niet in dit nummer van Uitzicht. In dit nummer een uitgebreid verhaal van prof. dr. ir. Gert-Jan Schaafsma over eiwitkwaliteit.
Krijg je alle aminozuren binnen als je 100 procent plantaardig eet?
Eiwitkwaliteit geeft aan hoe goed een eiwit het lichaam voorziet van essentiële aminozuren. Die capaciteit wordt niet alleen bepaald door het gehalte aan deze aminozuren in het eiwit. Ook hun onderlinge verhouding en de verteerbaarheid van het eiwit spelen een rol. Schaafsma legt uit hoe eiwitkwaliteit vastgesteld wordt, gaat in op de verteerbaarheid en geeft antwoord op de vraag of alle essentiële aminozuren binnen kunt krijgen met een honderd procent plantaardig voedingspatroon. Ja, is het antwoord. Maar, je moet wel weten wat je doet.
In eiwitten van dierlijke oorsprong komen de essentiële aminozuren vrijwel altijd in ruime mate voor. En dat is niet het geval in eiwitten van plantaardige oorsprong.
In dit nummer bovendien een interview met huisarts dr. Nynke van der Zijl. Zij maakte een zorglogboek speciaal voor mensen met kanker. In de praktijk zag zij hoezeer de diagnose kanker mensen kan overweldigen, Je wordt geleefd door afspraken in het ziekenhuis, terwijl je ondertussen worstelt met je emoties en met die van mensen om je heen. Een notitieboek geeft overzicht en daarmee krijg je de regie terug in deze ‘storm’ die ontstaat na zo’n heftige diagnose. ‘Schrijven helpt je de gebeurtenissen te verwerken en in je brein te integreren. Je kunt zaken hierdoor beter afronden, maar bijvoorbeeld ook teruglezen hoe de volgorde van gebeurtenissen was, wat een arts zei in een gesprek, en hoe je jezelf er toen bij voelde’, vertelt ze in een interview.
Zorglogboek van huisarts inclusief leefstijladviezen
Het notitieboek is echter meer dan een logboek alleen. Van der Zijl zette ook informatie over leefstijladviezen bij kanker op het gebied van voeding, beweging, ontspanning en slaap op een rij om het bewustzijn daarover te vergroten. ‘Gezonde voeding zorgt voor energie voor je lichaam. De strijd die je lichaam voert tegen de tumor vraagt om deze extra energie. Met de juiste voeding kun je je lichaam dus ondersteunen.’
In zijn column gaat Frits Muskiet in op de relatie tussen virussen, kanker en degeneratieve hersenziekten. Het lijkt erop dat in ons lichaam verstopte virussen chronische laaggradige ontsteking en een energietekort kunnen veroorzaken. ‘Latente’ virussen zijn mogelijk minder slapend dan gedacht.
Deze onderwerpen en nog veel meer in de nieuwe Uitzicht. Leden ontvangen dit blad automatisch voor circa 3 euro per maand. Ook in de losse verkoop verkrijgbaar.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief