Paranoot tegen coronavirus

In zijn column in de nieuwste Uitzicht zoomt Frits Muskiet in op de rol van selenium bij de afweer van ziektekiemen. Naast de bekende antioxidanten A, D, C, E, B6, B12, folaat en de elementen zink, ijzer en koper, is selenium daar ook bij betrokken. En net als bij vitamine D, jodium en veel andere micronutriënten het geval is, schiet de seleniuminname van de Nederlander tekort.

Muskiet wijst op de sterke betrokkenheid van seleno-proteïnen bij de afweer tegen infecties. ‘In een selenium-arm lichaam verandert de viruspopulatie die de infectie veroorzaakt snel. Daarbij wordt het virus virulenter, dus agressiever. Bovendien is er meer schade.’ Slecht nieuws voor de patiënt en ook voor de mensen die zich later besmetten.

China

Voedsel geteeld op selenium-arme landbouwgrond bevat te weinig van het mineraal om de bevolking adequaat te voorzien. Dat het Coronavirus in China ontstond, is volgens dr. Damien Downing geen toeval. Op een orthomoleculaire website zegt de voormalig hoofdredacteur van het Journal of Nutritional and Environmental Medicine:

‘Zwijnengriep, vogelgriep and SARS, ontstonden allemaal in selenium-deficiënt China. Als patiënten selenium kregen, daalde het aantal virale mutaties en verbeterde de immuniteit.’

Liefst 72 procent van China’s landbouwgrond bevat geen selenium. De provincie Hubei, het door Corona geplaagde Wuhan de hoofdstad van is, grenst aan een enorm gebied met de selenium-armste bodem.

Paranoot

Selenium zit vooral in (orgaan) vlees, vis en zeevruchten. Die hebben geen plaats in het Moermandieet en slechts beperkt in het NTTT-dieet. Paranoten bevatten ruim selenium.

Klassieke elementen van het Moermandieet als volkorenbrood, eidooier, zilvervliesrijst en shiitake zijn ook leveranciers van selenium.

Ook groenten bevatten een beetje selenium. Maar voor plantaardige bronnen geldt dat de daadwerkelijke hoeveelheden afhankelijk zijn van de bodemkwaliteit. Voedsel van een rijke bodem bevat meer selenium dan die van uitgeputte landbouwgrond. Een rijke bodem ontstaat en blijft behouden bij een biologisch of, beter nog, biodynamisch beheer van de grond.

Voor de dagelijks aanbevolen inname houdt de Gezondheidsraad het op 70 mcg voor volwassenen, met een aanvaardbare bovengrens van 300 mcg. Het Amerikaanse Institute of Medicine (IOM) neemt het ruimer en stelt de adh op 55 en de bovengrens op 400 mcg. Paranoten bevatten bijna 2000 mcg selenium per ons. Afhankelijk van hun formaat komt dat neer op ongeveer 50 microgram per noot.

Eén noot per dag is dus genoeg.

Voedingsmiddelenlijst

Informatie over de voedingswaarde van groenten en fruit vindt u in de MMV-voedingsmiddelenlijst.

Beeld: RVG

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug