• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 items
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 4 2025 Afwijken van het protocol 1
Uitzicht 3 2025 Voed jezelf (met de natuur) 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Moermandieet
    • Niet-Toxische Tumor Therapie
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Recepten
    • Suiker
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
    • Uit eten met Moerman
  • Gezond leven
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
  • (Zelf)onderzoek
  • Nieuws
    • Agenda
    • Laatste nieuws
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Uitzicht
  • Over
    • Wie zijn wij
    • Organisatie
    • Activiteiten
    • Vrijwilligers
    • Vacatures
    • ANBI
    • Amnestie
    • Steun ons
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Voedingsmiddelen / Budwigpapje

Budwigpapje

Het budwigpapje is ontwikkeld door dr. Johanna Budwig. Zij was een Duitse farmacoloog, chemicus met een doctoraat in de natuurkunde. Deze Duitse biochemica is in Europa op het gebied van vetten en voeding een autoriteit. Ze werkte aan het onderzoek van Nobelprijswinnaar Otto Warburg over kanker en celademhaling. Volgens Warburg veranderen gewone gezonde cellen in kankercellen als ze geen zuurstof meer krijgen, dus als ze geen adem kunnen halen.

In 1949 slaagde Johanne Budwig er als eerste in om vetten te analyseren en verschillende vetzuren te onderscheiden. Ze ontdekte dat onverzadigde vetzuren in het celmembraan zorgen voor de celademhaling. Het bleek de ontbrekende schakel te zijn in het onderzoek van Warburg. Ze ontdekte tevens dat vetzuren wateroplosbaar worden in combinatie met eiwitten (zwavelhoudende aminozuren) en dat gezonde mensen een hoger gehalte aan omega 3-vetzuren in hun bloed hebben dan zieke mensen en dat de belangrijkste bron van omega 3-vetzuren vlaszaad (lijnzaad) is.

Eiwit en olie
Door eiwit met de olie te combineren, wordt de olie in het lichaam wateroplosbaar en kan deze sneller worden opgenomen. Door deze combinatie zouden kankercellen kunnen worden teruggedrongen. Zodra Johanna Budwig dit inzag, begon zij met de ontwikkeling van voedingsvoorschriften. Zij ontwierp een recept voor een olie-eiwitpapje. De aanbevolen dosering bestaat uit 1 eetlepel lijnzaadolie op 4 eetlepels kwark of cottage cheese.

Basisrecept voor het Budwigpapje:
– 100 gram volle biologische kwark of cottage cheese
– 3 eetlepels karnemelk
– 3 eetlepels lijnzaadolie (eventueel in het begin 1 eetlepel en langzaam opbouwen)

Overeenkomsten
Zowel Johanna Budwig als Cornelis Moerman zien in voeding een belangrijke waarde in de strijd tegen kanker. Dr. Johanna Budwig focust op de vetten, Cornelis Moerman keek breder en stelde dat het een gevolg is van onvolwaardige voeding.

Lijnzaadolie is een bron van plantaardige omega 3-vetzuren (alfalinoleenzuur ofwel ALA), en bevat ook zwavelhoudende eiwitten. De twee belangrijkste omega-3 vetzuren zijn EPA en DHA (eikosipentaëenzuur en dokosipentaoëenzuur). Hoewel deze voornamelijk in vette vis voorkomen, zijn ze feitelijk afkomstig van de algen die door vette vissen gegeten worden. En dus ook plantaardig. Omega-3 vetzuren zitten onder andere in de membranen van al onze cellen. ALA in vrij geringe mate, EPA en DHA in grotere hoeveelheden en zijn essentiële voedingsstoffen. Ook Moermans’ eidooier is een bron van omega-3 vetzuren.

Moerman-variant
Binnen het klassieke Moermandieet is het Budwigpapje niet toegestaan. Wel toegestaan is deze variant die ook in de video-instructie is verwerkt:
– 100 gram biogarde
– 3 eetlepels karnemelk
– 3 eetlepels olijfolie
– rauwe eidooier

Beide recepten, zowel het oorspronkelijke Budwigpapje, als de variant die past binnen het klassieke Moermandieet, mogen worden aangevuld met bijvoorbeeld havermout, een goede muesli of vruchten.

Budwigpapje 3

Voedingsadvies MMV

Bij kanker
in behandeling
Bij kanker
in remissie
Preventief

Uitleg

  • Toegestaan
  • Aanbevolen
  • Incidenteel toegestaan
  • Niet toegestaan
  • Onbekend

Met vragen over voeding kunt u als lid van MMV terecht bij het voedingsspreekuur. Iedere maandagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. 06-57574461.

Advertenties

Lamberts Health Benefits 4
Tradeline 5
De Roode Roos 6

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2025 | Website realisatie & advies: WebFundament