Uitzicht 1, 2024 Goede voornemens

3.50

Een nieuw jaar begint meestal met goede voornemens. In dit nummer van Uitzicht staan ze centraal. De uitgave telt vier extra interviews met mensen die vertelden hoe ze hun goede voornemens omzetten in nieuwe gewoonten!

En verder

 • Wat is de voedingswaarde van salie? En vier heerlijke recepten: salieboter, een smoothie met bramen en salie, pompoensoep met salie en een verrassend saliepesto

 

 • Emmy Veenendaal (52) heeft een druk leven wanneer zij halverwege 2020 de diagnose dikkedarmkanker krijgt. De tumor wordt operatief verwijderd, maar ze blijft ziek, zwak en moe. Een PET-scan toont aangetaste lymfeklieren aan door haar hele bovenlichaam. Artsen zien het somber in, maar Emmy gaat voor het wonder. Een interview.
 • Je wilt gezonder leven, maar het lukt je niet. Daarin ben je niet uniek. Gezonde routines zijn de beste weg naar een fit en vitaal leven. Helaas voor de volksgezondheid is de allerbeste leeftijd om gezonde routines aan te leren al gepasseerd voor we een boek kunnen lezen. De meeste kinderen hebben er dan al vele honderden uren TikTok opzitten. Een column!
 • Selenium is een sporenelement met een veelvoud aan gezondheidsfuncties. Negentig procent van de volwassen Nederlanders loopt rond met een seleniumtekort, becijferde Frits Muskiet, em. hoogleraar klinische chemie en pathofysiologie, op basis van een nieuwe Scandinavische norm. Wetenschap.
 • Marije worstelt sinds 2014 met borstkanker. De afgelopen drie jaar leefde ze in een achtbaan waarin het ene slechte nieuws het andere opvolgde. Met ‘ontelbaar veel uitzaaiingen’ start ze een half jaar geleden met opnieuw een andere chemokuur én de MMV-leefstijltraining. Wonderwel is er sindsdien een ommezwaai in het ziekteverloop. ‘Er is nog maar één uitzaaiing over.’ Een interview.
 • De diagnose prostaatkanker motiveerde Jo Hendriks nog meer te willen weten over gezonde voedselbereiding. ‘Ik heb veel bijgeleerd’, constateerde hij een maand na de leefstijltraining die hij in juni volgde. Al blijft de verleiding van het ongezonde voedsel hem plagen.
 • ‘Ik ga op dit pad verder’, zei Wil Weenink (77) een maand na deelname aan de leefstijltraining van MMV. Wat is er een half jaar later over van dat goede voornemen? ‘Ik heb mijzelf jarenlang tekort gedaan.’
 • Kennismaken met leven in Moermanstijl. Dat motiveerde Martine Vijverberg (74) om mee te doen aan de MMV-leefstijltraining. Wat is er een half jaar later over van de goede voornemens? ‘Ik vind het makkelijk en geniet ervan.’
 • Hoe fructose ons dik maakt – column van Frits Muskiet
 • Marry schrijft zoals ieder nummer over kruiden. In deze tijd van het jaar, met veel hoestende mensen en donkere dagen, is wilde tijm (Thymus serpyllum) precies wat we nodig hebben. Tijm reinigt en ontspant de bronchiën en lost slijm op. Het werkt ook heilzaam bij huidklachten en geeft je bovendien een mentale oppepper.
 • Uit de spreekkamer – in de artsenrubriek focussen artsen op de vragen van leden van MMV. Dit keer: zware metalen, suikerverslaving en cholesterol (en statines)