Uitzicht 8 2023, Borstkanker en borstgezondheid

3.50

In dit nummer van Uitzicht staan borstgezondheid en borstkanker centraal. Borstkanker is met 31 procent de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. Naast een overzichtsartikel met cijfers en behandelmogelijkheden, een interview over het risico van ‘dicht’ borstweefsel, de zin van een borstkankerscreening en een interview met een radioloog over borstbewustzijn.

Interview – Jarenlang stelde de uitslag van het bevolkingsonderzoek Ineke van den Heuvel (76) gerust. Toen ze in 2018 de diagnose borstkanker kreeg, hoorde ze dat een mammografie in haar geval weinig zin had voor de vroege opsporing van kanker. Zij heeft namelijk dicht borstweefsel. ‘Maar hoe moet je dat weten als niemand het je vertelt?’

Wetenschap – Met 31 procent van alle diagnoses is borstkanker de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. Ruim tachtig procent van de borstkankers is hormoongevoelig. Kankeronderzoeker Hans Stoop zet uiteen wat er bekend is over de verschillende soorten borstkanker en geeft aan waarom een goed dieet altijd zinvol is.

Interview – Als 75-jarige ontdekt de moeder van Hiddo Damminga een knobbeltje in haar borst. Het is kwaadaardig en de huisarts dringt aan op amputatie. Ze weigert en gaat met het Moermandieet aan de slag. Wanneer zij honderd jaar is, overlijdt ze en doet de huisarts een verrassende ontdekking, vertelt Hiddo. ‘De tumor was volledig ingekapseld.’

Interview – Femme Zijlstra werkte jarenlang als (mamma)radioloog en noemt zichzelf nu Kijk- en Luisterdokter. In haar praktijk in Roden word je ‘gezien’ en ‘gehoord’. Daar ontbreekt het vaak aan in de haastige medische wereld. Op de ledendag 11 november in Zwolle deelt zij haar kennis over borstgezondheid en borstkanker. ‘Het belangrijkst is dat je breast aware bent.’ In deze Uitzicht een uitgebreid interview.

Column Frits Muskiet – Is borstkankerscreening zinvol?
Redt borstkankerscreening levens? Ja, want ‘door vroege opsporing is de kans op genezing groter’. Recent constateerden internationale onderzoekers dat de nettowinst van het meeste screeningsonderzoek op kanker verwaarloosbaar is. Waarom gaat het RIVM hiermee door?

Ledendag – Op 11 november organiseert de MMV een landelijke bijeenkomst in Zwolle. Op deze dag staat borstgezondheid en -kanker centraal. Twee artsen spreken over borstgezondheid en twee vrouwen delen hun ervaring met borstkanker en leefstijl.

In de spreekkamerrubriek gaat arts Roland Lugten in op de relatie tussen zuivel en een hormoongevoelige kanker. Naast deze onderwerpen ook de mediarubriek, Marry’s Kruidentuin, de spreekkamerrubriek en natuurlijk de recepten. Dit nummer staat de kweepeer centraal.