Aardbei

Categorie: 
Toepassing binnen het NTTT
Bij kanker Na kanker Preventief
Toepassing binnen het Moerman dieet
Uitleg
Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Botanisch gezien is de aardbei een schijnvrucht. Er zijn meer dan twintig soorten en van de geteelde aardbei zijn er honderden rassen. 

De aardbei bevat weinig calorieën, veel vitamine C, draagt bij aan de dagelijkse inname van foliumzuur (vitamine B11) en bevat ook lycopeen en flavonoiden.  Deze vitaminen en mineralen zorgen ervoor dat de aardbei ontstekingsremmend werkt, en het celmetabolisme en overleving van bepaalde lichaamscellen positief beïnvloedt.

Het antioxidant lycopeen (dat ook voorkomt in wortels, tomaten en watermeloen) zou de kans op (met name prostaat) kanker verminderen. Hiernaast bevat de aardbei een belangrijke bioactieve stof genaamd ellaginezuur dat veelzijdige kankerremmende werkingen heeft. 

Bij baby's en kinderen kunnen aardbeien een allergische reactie opwekken. Het is daarom belangrijk om de vrucht na het eerste levensjaar in kleine hoeveelheden aan te bieden en goed te letten op eventuele reacties (eczeem, roodheid van de huid etc.). Om deze reacties te voorkomen, kan het fruit verwarmd worden (langere tijd in heet water leggen) zodat allergenen worden afgebroken.

Uit onderzoek is gebleken dat aardbeien de meeste pesticiden op zich hebben van alle groenten en fruit. Het is daarom ontzettend belangrijk om biologische aardbeien te consumeren. Het gebrek aan pesticide is niet alleen positief voor de gezondheid maar ook de landbouwgrond blijkt een betere samenstelling te hebben waardoor de biologische aardbei veel vitamine- en mineraalrijker is.

Latijnse naam: 
Fragaria Viginiana

Wanneer te verkrijgen: 
juni-augustus

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine B1 30 mcg
Vitamine B2 50 mcg
Vitamine B6 60 mcg
Vitamine B11 65 mcg
Vitamine C 64 mg
Calcium 25 mg
Kalium 150 mg
Magnesium 15 mg

Bevat ook lycopeen, flavonoiden.

Literatuur:

  • Chen T, Yan F et al. Randomized phase II trial of lyophilized strawberries in patients with dysplastic precancerous lesions of the esophagus. Cancer Prev Res (Phila). 2012 Jan;5(1):41-50. doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-11-0469
  • Meyers KJ, Watkins CB, Pritts MP, Liu RH. Antioxidant and antiproliferative activities of strawberries. J Agric Food Chem. 2003 Nov 5;51(23):6887-92. 2003.