Aardpeer

De aardpeer, ook wel topinamboer, jeruzalemartisjok of aardartisjok geheten, is een vrijwel vergeten knol. 
De aardpeer wordt tegenwoordig nauwelijks op grote schaal geteeld en wordt vooral in de moestuin of siertuin gevonden. De bloemen van deze knol zijn prachtig geel.
De aardpeer heeft een onregelmatige knolvorm en een lichbruine, roze of witte ‘schil’. De smaak is wat zoet en nootachige en lijkt op die van de artisjok.

Prebiotica
Het bijzondere aan de aardpeer is dat ze inuline bevat en dat de knol geen nitraten opslaat.
Inuline is een uniek soort koolhydraat die door artsen en wetenschappers wordt omschreven als prebiotica. Het bijzondere aan dit koolhydraat is dat het niet wordt afgebroken in de maag maar in zijn geheel naar de dikke darm reist. Daar is het de ideale voedselbron voor verschillende darmbacteriën die geassocieerd worden met betere vitamine-opname, minder kans op allergieën en een kleinere kans op darmkanker.

Diabetes type-2
Mensen met diabetes type-2 kunnen baat hebben bij het consumeren van rauwe aardpeer. De aardpeer zorgt er op drie manieren voor dat de bloeddrukspiegel niet of langzamer stijgt: 

  • Inuline is een koolhydraat dat niet door de mens kan worden verteerd. Hierdoor wordt het in het lichaam niet omgezet in suiker wat gunstig is voor de bloedsuikerspiegel.
  • Inuline is ook een wateroplosbare vezel die koolhydraten vasthoudt. Hierdoor verloopt de spijsvertering langzamer en blijft de bloedsuikerspiegel ook constanter.
  • Als laatste bindt inuline zich met water waardoor men zich sneller verzadigd voelt.

Gekookt
Gekookte aardpeer smaakt erg zoet doordat inuline tijdens het kookproces wordt omgezet in fructose. 

MMV-advies
De aardpeer is toegestaan binnen het NTTT-dieet, maar voor kankerpatiënten wordt aangeraden om deze groente slechts incidenteel te nuttigen, vanwege het hoge gehalte aan suikers na het koken. Binnen het klassieke Moermandieet is de aardpeer niet toegestaan. 

Latijnse naam: 
Helianthus tuberoses

Wanneer te verkrijgen: 
december

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine B1 0,20 mg
Vitamine B2 0,05 mg
Vitamine C 5 mg
Calcium 15 mg
Fosfor 80 mg
Ijzer 3 mg
Magnesium 10 mg

Bevat ook inuline.

Literatuur:

  • Barta L , Rosta J. Effect of Jerusalem artichoke honey-containing isocaloric diet on the sugar metabolism of diabetic children. Gyermekgyogyaszat., 1958 9(8-9): 280-283.
  • Yildiz G, et al. The effect of Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) on blood parameters, liver enzymes and intestinal pH in laying hens. J. Anim. Veter. Adv., 2008 7(10): 1297-1300.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.