Abrikoos

De abrikoos is een steenvrucht die oorspronkelijk uit Hongarije komt. Tegenwoordig wordt de vrucht vooral in Italië en Spanje geteeld vanwege het warme en droge klimaat. 

Betacaroteen
De abrikoos (ook in gedroogde vorm) bevat veel ijzer, kalium en betacaroteen. Betacaroteen (ook in rijke mate te vinden in wortels) zorgt voor de oranje kleur van de abrikoos. Het lichaam zet betacaroteen om in vitamine A, wat een positieve werking heeft op het gezichtsvermogen, de ogen, de slijmvliezen en de huid.

Het antioxidant betacaroteen beschermt de huid net zoals een zonnebrandcrème (laagste factor). Het is belangrijk om hiernaast nog zonnebrandcreme aan te brengen tegen verbranding van de huid.  

Grauwe staar
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat abrikozen daadwerkelijk helpen tegen grauwe staar (cataract) en andere oogziektes helpen voorkomen. Het eten van abrikozen (zowel vers als gedroogd) is aan te raden wanneer er spijsverteringsproblemen zijn aangezien de abrikoos vezelrijk is. Naast betacaroteen bevat de abrikoos een grote hoeveelheid fotonen, wat een positief effect heeft op de celdeling in ons lichaam.

Ongezwaveld
Kiest u voor gedroogde abrikozen dan zijn de ongezwavelde de beste keuze. Deze  abrikozen zijn donkerder van kleur (donker oranje/bruin) dan gezwavelde abrikozen (deze zijn oranje) en hebben een natuurlijk drogingsproces ondergaan. Er is geen zwavel en/of sulfiet gebruikt in het drogingsproces zodat ze de natuurlijke smaak behouden. 

Volgens Japanse wetenschappers heeft het eten van de abrikoos een positief effect op het tegengaan van de groei van (alvleesklier)kankercellen.

De medicinale werking tegen kanker van het in abrikozenpitten aanwezige laetrile is beschreven door dr. Hans Stoop in Uitzicht 5-2010.

Latijnse naam: 
Prunus Armeniaca

Wanneer te verkrijgen: 
juni-september vers, het gehele jaar gedroogd.

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,18 mg
Vitamine B1 60 mcg
Vitamine B2 40 mcg
Vitamine B6 60 mcg
Vitamine B11 4 mcg
Vitamine C 9 mg
Calcium 16 mg
Fosfor 30 mg
Kalium 280 mg
Magnesium 10 mg
Vezels 2,3 g

Literatuur:

  • Tumori. 2013 Mar-Apr;99(2):239-48. doi: 10.1700/1283.14199.
  • Dr Hans Stoop, Uitzicht 2010-5
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.