• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 items
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 4 2025 Afwijken van het protocol 1
Uitzicht 3 2025 Voed jezelf (met de natuur) 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Moermandieet
    • Niet-Toxische Tumor Therapie
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Recepten
    • Suiker
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
    • Uit eten met Moerman
  • Gezond leven
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
  • (Zelf)onderzoek
  • Nieuws
    • Agenda
    • Laatste nieuws
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Uitzicht
  • Over
    • Wie zijn wij
    • Organisatie
    • Activiteiten
    • Vrijwilligers
    • Vacatures
    • ANBI
    • Amnestie
    • Steun ons
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Voedingsmiddelen / Amandel (zoet)

Amandel (zoet)

De amandel is het zaad van de amandelboom en wordt in augustus geoogst. De buitenkant van de ‘pit’ van deze (amandel) steenvrucht wordt gekraakt en het vlies wordt verwijderd door de pit kort te blancheren waarna de amandel, zoals wij deze in de winkel kopen, wordt overgehouden.
Oorspronkelijk komt de amandel uit Azië maar tegenwoordig wordt de meerderheid van de amandelen in Californië geteeld. Ook Spanje heeft een grote productie van zoete amandelen.

Cholesterolniveau
Amandelen zijn een bron van onverzadigde vetzuren die zorgen voor een lager LDL-cholesterol. Verschillende studies wijzen uit dat aanpassing van het dieet en toevoeging van amandelen hieraan al binnen twee weken leidt tot verlaging van het LDL-cholesterolniveau.

Deze processen worden niet alleen in gang gezet door de onverzadigde verzuren die de amandel bevat maar ook door de hoge concentratie vitamine E die in de amandel te vinden is. Vitamine E zorgt voor een vertraging van het verouderingsproces door het neutraliseren van vrije radicalen.

Daarnaast zorgt vitamine E voor een goede zuurstofwisseling van de huid en houdt het de huidcellen in een prima staat. Door amandelen met vel te eten, verdubbel je het effect van het vitamine E. Dit komt door de verschillende flavonoïden in het vel.

Vol magnesium
Amandelen zitten tevens boordevol magnesium. Wanneer er genoeg magnesium in het lichaam te vinden is, zal het ervoor zorgen dat bloedvaten, slagaders en spierweefsel zich ontspannen. Dit resulteert in een betere doorbloeding en meer zuurstof en voedingsstoffen die het lichaam kunnen bereiken. Ook voorkomt magnesium de vorming van galstenen.

Voor diabetici
Naast het preventief eten van amandelen tegen allerlei lichamelijke klachten zijn amandelen ook een aanrader voor diabetici. Wanneer een diabeet amandelen eet bij een voedingsmiddel met een hoge glycemische waarde zorgt de amandel ervoor dat deze waarde daalt en de bloedsuikerspiegel niet te sterkt stijgt. Hoe meer amandelen er bij de maaltijd worden gegeten hoe lager de glycemische waarde bleek te zijn en hoe stabieler de bloedsuikerspiegel bleef. Amandelen beschermen het lichaam ook tegen het krijgen van diabetes.

MMV-advies
Voor de zoete amandel geldt hetzelfde als voor de bittere amandel: Houd een maximum aan van 20 amandelen per dag.

Latijnse naam: 
Prunus dulcis

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar, oogsttijd augustus.

Vitamines en mineralen:

Per 100 gram
Vitamine B1 0,22 mg
Vitamine B2 0,60 mg
Vitamine E 27,5 mg
Calcium 250 mg
Fosfor 450 mg
Kalium 850 mg
Magnesium 150 mg

Bevat ook mangaan, koper, selenium.

Literatuur:

  • Antiproliferative terpenoids from almond hulls (Prunus dulcis): identification and structure-activity relationships.
  • Jenkins DJ, et al. Almonds decrease postprandial glycemia, insulinemia, and oxidative damage in healthy individuals. J Nutr. 2006 Dec;136(12):2987-92. 2006. PMID:17116708.
Amandel (zoet) 3

Voedingsadvies MMV

Bij kanker
in behandeling
Bij kanker
in remissie
Preventief

Uitleg

  • Toegestaan
  • Aanbevolen
  • Incidenteel toegestaan
  • Niet toegestaan
  • Onbekend

Met vragen over voeding kunt u als lid van MMV terecht bij het voedingsspreekuur. Iedere maandagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. 06-57574461.

Recepten met Amandel (zoet)

Warm appeltje met notencrunch 4

Warm appeltje met notencrunch

Veldsla pesto 5

Veldsla pesto

Alle recepten

Advertenties

Vithortho zink 4 in 1
Tradeline 6
De Roode Roos 7

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2025 | Website realisatie & advies: WebFundament

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok