• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 items
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 4 2025 Afwijken van het protocol 1
Uitzicht 3 2025 Voed jezelf (met de natuur) 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Moermandieet
    • Niet-Toxische Tumor Therapie
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Recepten
    • Suiker
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
    • Uit eten met Moerman
  • Gezond leven
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
  • (Zelf)onderzoek
  • Nieuws
    • Agenda
    • Laatste nieuws
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Uitzicht
  • Over
    • Wie zijn wij
    • Organisatie
    • Activiteiten
    • Vrijwilligers
    • Vacatures
    • ANBI
    • Amnestie
    • Steun ons
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Voedingsmiddelen / Anijs

Anijs

Anijs is vooral bekend als basisgrondstof voor muisjes die op beschuiten worden uitgedeeld tijdens kraambezoek. De reden hiervoor is dat anijs de borstvoeding bij de kraamvrouw zou stimuleren. Anijszaad heeft een zoete, warme smaak. In verschillende likeuren zoals ouzo, raki en pastis wordt anijs gebruikt.

Hoestmiddel
Anijszaad bevat anethol, een fyto-oestrogeen oftewel een bio-identiek hormoon, dat soms wordt voorgeschreven bij moeders die de melkproductie willen stimuleren.

In de fytotherapie (kruidengeneeskunde) wordt de uit de zaden gewonnen anijsolie op grond van zijn slijmoplossende werking als hoestmiddel gebruikt. Ook wordt het ingezet als middel tegen luchtwegproblemen zoals taaislijm en kinkhoest. Het zou  tevens een antibacteriële werking hebben en tegen spierkramp en winderigheid helpen.

Frisse adem
Anijszaad zou tevens bijdragen aan een normale werking van de spijsverteringsenzymen, het zou het ijzertransport in ons lichaam stimuleren, het draagt bij aan een gezond metabolisme (stofwisseling) van eiwitten en glycogeen en het zou bijdragen aan een gezond metabolisme van macronutriënten en vetzuren.

Eeuwen geleden kauwden hofdames al op anijszaad om een frisse adem te krijgen. In India wordt anijszaad nog steeds op deze manier gebruikt. Anijszaad is ook te vinden in natuurlijke mondwaters.

Helaas zijn er weinig tot geen wetenschappelijke resultaten over onderzoek naar anijszaad en zijn werking te vinden.

Latijnse naam: 
Pimpinella anisum

Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.

Literatuur:

  • Shojaii A, Fard MA. Review of Pharmacological Properties and Chemical Constituents of Pimpinella anisum. nternational Scholarly Research Network, ISRN Pharmaceutics, Volume 2012, Article ID 510795, 8 pages.
Anijs 3

Voedingsadvies MMV

Bij kanker
in behandeling
Bij kanker
in remissie
Preventief

Uitleg

  • Toegestaan
  • Aanbevolen
  • Incidenteel toegestaan
  • Niet toegestaan
  • Onbekend

Met vragen over voeding kunt u als lid van MMV terecht bij het voedingsspreekuur. Iedere maandagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. 06-57574461.

Advertenties

Lamberts Health Benefits 4
Tradeline 5
De Roode Roos 6

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2025 | Website realisatie & advies: WebFundament

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok