Anijs

Categorie: 
Toepassing binnen het NTTT
Bij kanker Na kanker Preventief
Toepassing binnen het Moerman dieet
Uitleg
Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Anijs is vooral bekend als basisgrondstof voor muisjes die op beschuiten wordt uitgedeeld tijdens kraambezoek. De reden hiervoor is dat anijs de borstvoeding bij de kraamvrouw zou stimuleren. Anijszaad heeft een zoete, warme smaak. In verschillende likeuren zoals ouzo, raki en pastis wordt anijs gebruikt.

Hoestmiddel
Anijszaad bevat anethol, een fyto-oestrogeen oftewel een bio-identiek hormoon, dat soms wordt voorgeschreven bij moeders die de melkproductie willen stimuleren. Dit is ook de reden dat anijszaad aan 'muisjes' is toegevoegd.

In de fytotherapie wordt de uit de zaden gewonnen anijsolie op grond van zijn slijmoplossende werking als hoestmiddel gebruikt. Ook wordt het ingezet als middel tegen luchtwegproblemen zoals taaislijm en kinkhoest. Het zou  ook een antibacteriële werking hebben en tegen spierkramp en winderigheid helpen.

Frisse adem
Anijszaad zou tevens bijdrage aan een normale werking van de spijsverteringsenzymen, het zou het ijzertransport in ons lichaam stimuleren, het draagt bij aan een gezond metabolisme van eiwitten en glycogeen en het zou bijdrage aan een gezond metabolisme van macronutriënten en vetzuren.

Eeuwen geleden kauwden hofdames al op anijszaad om een frisse adem te krijgen. In India gebruiken ze anijszaad nog steeds op deze manier. Anijszaad is ook te vinden in natuurlijke mondwaters.

Helaas zijn er weinig tot geen wetenschappelijke resultaten over onderzoek naar anijszaad en zijn werking te vinden.

Latijnse naam: 
Pimpinella Anisum

Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.

Literatuur:

  • Shojaii A, Fard MA. Review of Pharmacological Properties and Chemical Constituents of Pimpinella anisum. nternational Scholarly Research Network, ISRN Pharmaceutics, Volume 2012, Article ID 510795, 8 pages.