Ansjovis

Ansjovis is een kleine haringachtige en komt in verschillende gematigde zeegebieden voor. Ansjovis eet plankton en leeft in grote scholen, in open zee.  Er bestaan meer dan twintig soorten ansjovis. De ansjovis op de Nederlandse markt betreft voornamelijk de Europese ansjovis (Engraulis encrasicolus) en wordt gevangen langs de Portugese kust en in de Golf van Biskaje. De Argentijnse ansjovis (Engraulis anchoita) leeft langs de zuid-oost kust van Zuid-Amerika.

Omega 3
Omdat vette vis omega 3-vetzuren bevat, wordt vaak aanbevolen deze vis op te nemen in een gevarieerd dieet. Omega 3-vetzuren zorgen voor een gezond hart- en bloedvatenstelsel en hebben een positief effect op de concentratie. Ansjovis is een medium vette vis. 

Toxines
Nadeel van vis is dat deze verontreinigd is, het bevat toxines. Uit onderzoek blijkt dat de gezondheidseffecten van vis (met name vette vis) de nadelen overstijgt van de  toxines die in een vis zitten. Er is vooral onderzoek gedaan naar vette vis. Niet naar visoliecapsules. Maar het lijkt logisch om de effecten van vette vis toe te schrijven aan onder andere de visolie. Het verdient de voorkeur om te kiezen voor kleine vissoorten aangezien deze lager in de voedselketen staan. Hoe groter de vis, hoe meer kleinere vissen ze hebben opgegeten. Vanwege de verontreiniging van de zee krijgen ze zodoende meer giftige stoffen binnen. Die worden opgeslagen in hun weefsels.

MMV-advies
Ansjovis is net zoals alle andere vissoorten niet toegestaan in het Moermandieet vanwege de dierlijke eiwitten (gemiddeld 18 gram eiwit per 100 gram vis). Binnen het NTTT-dieet is deze vissoort beperkt toegestaan. Voor kankerpati├źnten wordt ansjovis helemaal afgeraden, na kanker en preventief kan deze vissoort incidenteel worden gegeten. 

Latijnse naam: 
Engraulis Encrasicolus

Wanneer te verkrijgen: 
mei-juni

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,05 mg
Vitamine B2 0,20 mg
Vitamine B6 0,50 mg
Vitamine B11 10 mcg
Vitamine B12 0,90 mcg
Natrium 148 mg
Kalium 278 mg
Fosfor 233 mg

Literatuur:

  • Smith, K.L. et al. Mercury concentrations and omega-3 fatty acids in fish and shrimp: Preferential consumption for maximum health benefits. Mar Pollut Bull. 2010 Sep;60(9):1615-8. doi: 10.1016/j.marpolbul.2010.06.045. Epub 2010 Jul 14.
  • Ueshima H, Stamler J, Elliott P, Chan Q, Brown IJ, Carnethon MR, Daviglus ML, He K, Moag-Stahlberg A, Rodriguez BL, Steffen LM, Van Horn L, Yarnell J, Zhou B. Food Omega-3 Fatty Acid Intake of Individuals (Total, Linolenic Acid, Long-Chain) and Their Blood Pressure. INTERMAP Study. Hypertension. 2007 Jun 4; [Epub ahead of print] . 2007. PMID:17548718.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.