Artisjok

Een artisjok is eigenlijk niets anders dan een onrijpe bloem waarvan de vlezige schutbladeren van de gesloten bloemknop, net zoals het hart, als groente worden gegeten. Deze bladeren en het hart zitten bomvol vezels, antioxidanten, vitamine C en K en zijn een bron van magnesium en kalium. Kies voor zwaar aanvoelende artisjokken wanneer je in de supermarkt of bij de boer bent. 

Hoog vezelgehalte
In het oude Rome stond de artisjok al bekend als een spijsverteringsbevorderende groente en hedendaags wetenschappelijk onderzoek beaamt deze werking. Zo verhelpt de artisjok problemen in het verteringsstelsel door het hoge vezelgehalte.

De polyfenolen (antioxidanten) luteoline en cynarine die te vinden zijn in de artisjok hebben een positief effect op het cholesterolniveau en helpen bij het herstellen van de lever. De lever gebruikt cholesterol als basis om galzuur te reduceren. Het lichaam heeft galzuur nodig voor de vertering en voor vetopname door middel van het proces van emulsificatie.

Nieuw weefsel
Dit galzuur is voornamelijk te vinden in de galblaas en wordt afgegeven in de darmen wanneer je een ‘vette’ maaltijd eet. Het galzuur zorgt ervoor dat het vet reageert op de enzymen in de darmen en zo wordt opgenomen door het lichaam. Cynarine in artisjokken zorgt ervoor dat een deel van het galzuur in de darmen blijft, waardoor vet niet opgenomen wordt door het lichaam maar het lichaam verlaat via de ontlasting. 
Ook silymarine in artisjokken is een nuttig antioxidant dat de lever stimuleert nieuw weefsel aan te maken.

Hiernaast heeft de artisjok een positief effect op onze bloedsuikerspiegel, vooral bij ouderdomsdiabetes. 

Celdood
De artisjok laat in verschillende wetenschappelijke onderzoeken zien dat het ook een anti-kankerwerking heeft door de grote hoeveelheid verschillende antioxidanten die te vinden zijn in deze bijzondere groente. Zo remt galluszuur de celdeling van prostaatkankercellen. Dit antioxidant is ook te vinden in rode wijn en zwarte thee. Op dit moment wordt nog onderzoek gedaan naar anthocyanine en zijn eventuele remmende werking op kanker.
De polyfenolen die te vinden zijn in de artisjok stimuleren tot apoptose (celdood) en het voorkomen van de  vermeerdering van borstkankercellen. Silymarine bleek volgens Amerikaans onderzoek de kans op huidkanker te verkleinen.

Latijnse naam: 
Cyanara Cardunculus

Wanneer te verkrijgen: 
juni-september

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine B1 0,14 mg
Vitamine B6 0,03 mg
Vitamine B11 50 mcg
Vitamine C 7,6 mg
Natrium 47 mg
Kalium 353 mg
Fosfor 130 mg

Bevat ook vitamine K.

Literatuur:

  • Brown JE, Rice-Evans CA. Luteolin-rich artichoke extract protects low density lipoprotein from oxidation in vitro. Free Rad Res 1998;29:247-55.
  • Mileo AM, Di Venere D et al. Artichoke polyphenols induce apoptosis and decrease the invasive potential of the human breast cancer cell line MDA-MB231. J Cell Physiol. 2012 Sep;227(9):3301-9. doi: 10.1002/jcp.24029.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.