Asperge

De asperge behoort tot de familie van de lelie. Er zijn zo’n 300 verschillende soorten asperges waarvan er twintig eetbaar zijn. De meest bekende zijn de witte asperge (groeit ondergronds en in het donker), de groene asperge en de paarse asperge. 
De asperge is caloriearm en bevat veel vezels, vitamines en mineralen. Omdat de witte asperge onder de grond en in het donker groeit, zijn er weinig pesticiden op deze groente te vinden.

Asperges worden gezien als een ontstekingsremmend product omdat het een unieke combinatie aan vitamines en mineralen bevat genaamd saponinen.

De asperge bevat ook een grote hoeveelheid aan antioxidanten zoals vitamine C, betacaroteen, vitamine E, zink, mangaan en selenium.

Antioxidanten
Volgens ten minste één wetenschappelijk onderzoek zou de asperge, naast deze vitamines en mineralen, een grote hoeveelheid van het antioxidant gluthatione (GSH) bevatten. GSH is een van de best bestudeerde antioxidanten in het menselijk lichaam en bevat per molecuul drie aminozuren; glutamisch zuur, glycine en cysteïne. GSH is het antioxidant om het immuunsysteem te versterken. Het is wetenschappelijk bewezen dat kankerpatiënten die GSH innamen (door middel van voeding of supplement) heel wat minder last hadden van hun ziekte en van hun chemokuren dan voorheen.
Hiernaast  hebben verschillende studies aangetoond dat asperges in verhouding tot andere groenten een veel hogere hoeveelheid antioxidanten bevatten.

Prebiotica
Uit recent onderzoek is gebleken dat de asperge een bijzondere stof bevat genaamd inuline. Inuline is een uniek soort koolhydraat dat door artsen en wetenschappers wordt omschreven als prebiotica. Het bijzondere aan dit koolhydraat is dat het niet wordt afgebroken in de maag maar in zijn geheel naar de dikke darm reist. Daar is het de ideale voedselbron voor verschillende darmbacteriën die geassocieerd worden met betere vitamineopname, minder kans op allergieën en een kleinere kans op darmkanker.
Naast inuline zit de asperge boordevol vezels en bevat het een noemenswaardige hoeveelheid proteïne. 

Naast bovenstaande werkt de asperge ook vochtafdrijvend en ontzurend en heeft ze een gunstig effect op de nieren dankzij het aminozuur asparagine.

Lees ook: Asperges, het gezonde witte goud (Uitzicht nr. 5 2012)

Latijnse naam: 
Asparagus Officinalis

Wanneer te verkrijgen: 
mei-juni

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine B1 0,11 mg
Vitamine B2 0,12 mg
Vitamine C 20 mg
Fosfor 50 mg
Kalium 200 mg
Magnesium 20 mg

Bevat ook foliumzuur, inuline en rutine.

Literatuur:

  • Gullett NP, Ruhul Amin AR, Bayraktar S et al. Cancer prevention with natural compounds. Semin Oncol. 2010 Jun;37(3):258-81. Review. 2010.
  • Roberfroid M, Gibson GR, Hoyles L et al. Prebiotic effects: metabolic and health benefits. Br J Nutr. 2010 Aug;104 Suppl 2:S1-63. Review. 2010.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.