Biogarde

MMV-AANRADER

Biogarde is een soort yoghurt die speciale melkzuurbacteriën bevat. Het bestaat voor 90 procent uit rechtsdraaiend melkzuur. Het mag geen yoghurt heten omdat het niet, de volgens de Warenwet voorgeschreven melkzuurbacteriën bevat. Biogarde moet sinds juli 2006 van biologische kwaliteit zijn, omdat in de naam het woord bio staat.

Lichter verteerbaar
Biogarde is bekend vanwege de milde smaak. Bovendien is Biogarde lichter verteerbaar doordat het rechtsdraaiend melkzuur (lactobacillus acidophillus en lactobacillus bifidum) in de Biogarde van nature in ons lichaam voorkomt.

Biogarde draagt bij aan een gezonde darmflora. Een gezonde darmflora is niet alleen van belang voor onze spijsvertering, maar ook voor ons afweer­systeem.

Relatie darmflora en aandoeningen
Wetenschappelijk gezien staat het vast dat er een relatie is tussen de specifieke samenstelling van de darmflora en talrijke aandoeningen zoals suikerziekten, overgewicht, autisme en depressiviteit.
Dankzij langdurig onderzoek, waaraan ook Wageningse microbiologen deelnamen, zijn er nu aanwijzingen dat bepaalde darmbacteriën een specifieke rol spelen in de darmstofwisseling, in de productie van verschillende vitamines, bij de bescherming van het darmslijmvlies en bij immuunreacties (zie ook de publicatie hierover van dr. Hans Stoop in MMV-magazine Uitzicht). 

Vetzucht
Een andere uitkomst van het onderzoek is dat de samenstelling van de microbiotica (darmflora) mogelijk bepaalt hoe efficiënt voedsel wordt afgebroken en in welke mate vetreserves worden opgeslagen. De schuld van de vetzuchtepidemie wordt vaak bij de patiënt zelf gelegd, maar dat zou dan dus niet helemaal terecht zijn. Mensen die zeggen dat ze al dik worden als ze alleen maar naar eten kijken, hebben misschien niet helemaal ongelijk. Uiteraard moeten we ons wel afvragen wat oorzaak en wat gevolg is.

Bij een juiste voeding en een goede verhouding tussen de bacteriën onderling heeft elke soort bacterie het milieu waarin ze het best gedijt. Door wijziging van de verhouding van de basisvoedingsstoffen (eiwitten, vetten en koolhydraten) wordt ook de verhouding tussen de bacteriën onderling beïnvloed. Daardoor kan bijvoorbeeld de vorming van melkzuur verminderen met als gevolg dat de zuurgraad van het darmmilieu verandert. Onze darmflora is een hechte gemeenschap en verstoring van het evenwicht heeft verstrekkende gevolgen voor het verloop van het verteringsproces van de voeding.

Rol van eiwitten
Tussen de processen in onze darmen en het ontstaan van kanker is een directe relatie. Bij de afbraak van eiwitten komen de stoffen ammonia, fenolen en cresolen vrij die zelf niet kankerverwekkend zijn, maar wél de werking van de echte kankerverwekkers versterken. Anders gezegd: hoe meer eiwitten in het dieet, hoe meer foute eiwitafbraakproducten.

Wie weinig of geen vlees eet en veel plantaardige vezels, heeft minder eiwitafbraak en dankzij de overmaat aan plantaardige vezels, een zuurder darmmilieu. Dat zorgt ervoor dat minder kankerverwekkende stoffen zoals nitrosamine worden gemaakt. Nitrosamine wordt door darmbacteriën gemaakt uit nitriet, dat op haar beurt weer gemaakt is door bacteriën uit het nitraat dat we binnenkrijgen via onze voeding. Vandaar dat het verstandig is citroen aan spinazie toe te voegen omdat deze groente veel nitraat bevat en citroen de vorming van nitriet belemmert.

In relatie tot kanker is het ook goed om te weten dat bij de vertering van plantaardige koolhydraten in onze darmen de flavonoïden quercetine en resveratrol worden gevormd. Dit zijn sterke antioxidanten die het ontstaan van kanker tegengaan.

MMV-advies
Het regelmatige gebruik van biogarde wordt sterk aanbevolen.

Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.

Literatuur:

  • Andrew L. Kau et al. Human nutrition, the gut microbiome and the immune system. doi:10.1038/nature10213
  • Francisco Guarner, Juan-R Malagelada. Gut flora in health and disease. THE LANCET.Vol 360.February 8, 2003
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.