Broccoli

MMV-AANRADER

Dag in dag uit wordt ons lichaam blootgesteld aan giftige stoffen afkomstig uit ons voedsel, uit water en uit de lucht die we inademen. Onze lever, huid en andere organen kunnen moeite krijgen met de verwerking van deze giftige stoffen. Daardoor kan ons lichaam in een staat van chronische ontstekingen komen.

Beschadigingen
Dat het lichaam een ontsteking ontwikkelt, is op korte termijn geen probleem. Het kan juist goed zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een wond hebt, zorgt de ontstekingsreactie ervoor dat de wond goed heelt en het lichaam geen blijvende schade oploopt.

Maar wanneer het lichaam in een chronische ontstekingsreactie blijft hangen door alle giftige stoffen in ons lichaam, heeft dit een negatief effect op onze gezondheid. Deze reactie zorgt ervoor dat ons metabolisme verandert waardoor teveel zuurstofhoudende moleculen worden gevormd (oxidatieve stress). Dit teveel aan deze moleculen kan andere cellen, inclusief hun DNA, beschadigen. Na verloop van tijd kan dit proces ervoor zorgen dat gezonde cellen in kankercellen veranderen.

Broccoli heeft de eigenschappen om deze verbindingen tussen ontstekingsreacties, oxidatieve stress, ontgifting en kanker te veranderen en te verbreken.

Antikankerwerking
Broccoli behoort net als bloemkool tot de Brassica-familie. Van alle groenten bevat broccoli de meeste glucosinolaten (verbindingen van aminozuren). Momenteel wordt het glucosinolaat sulforafaan in broccoli vooral onderzocht vanwege zijn antikankerwerking. Deze actieve stof zorgt voor een verminderde aanmaak van kankerverwekkende stoffen in het lichaam en werkt dus preventief tegen kanker, maar remt de kankercellen in het beginstadium tevens af (het stopt de aanmaak van enzymen die oxidatieve stress veroorzaken). Zo verhindert het uitzaaiingen in een gevorderd stadium van de ziekte. 

Sulforafaan heeft ook een remmende werking op de bacterie Helicobacter pylori. Deze bacterie is medeverantwoordelijk voor het ontstaan van maagzweren. Behalve dat sulforafaan bacteriedodend werkt, blijkt deze stof ook de groei van tumoren in darm en maag bij muizen te remmen. 

Uniek
De hoeveelheid vitamine C in broccoli is uniek. Van alle groenten die tot de Brassica-familie behoren, bevat broccoli de grootste hoeveelheid vitamine C, een belangrijk antioxidant. In combinatie met de flavonoïden die in broccoli te vinden zijn, zorgt deze vitamine ervoor dat het risico op oxidatieve stress in onze cellen wordt verkleind. Naast vitamine C zijn er nog meer antioxidanten in broccoli die hieraan bijdragen zoals vitamine E, mangaan, zink en carotenoïden.

Recente wetenschappelijke studies hebben ook uitgewezen hoeveel broccoli er gegeten moet worden om het risico op kanker te verkleinen. Het lijkt erop dat 80 gram broccoli per dag genoeg is voor meetbare positieve effecten op ons lichaam. Weinig mensen zullen elke dag broccoli eten, maar wanneer deze groente twee keer per week op het menu staat, zal deze hoeveelheid toch gehaald worden.

Andere studies wijzen er evenwel op dat er meer broccoli (zo’n 450 gram per dag) geconsumeerd zal moeten worden om de antikanker werking te activeren. Dit lijkt veel maar wanneer je broccoli niet alleen als bijgerecht serveert, is dit goed haalbaar (probeer het bijvoorbeeld ook eens in een groentesapje).

Ook voor broccoli geldt dat wanneer de groente zo kort mogelijk wordt verwarmd, de ingrediënten het best hun werk doen in ons lichaam. Stomen heeft de voorkeur.

MMV-advies
Het regelmatige gebruik van broccoli wordt sterk aanbevolen.

Latijnse naam: 
Brassica Oleracea Italica

Wanneer te verkrijgen: 
mei-november

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,40 mg
Vitamine B1 0,10 mg
Vitamine B2 0,21 mg
Vitamine B6 0,17 mg
Vitamine C 114 mg
Calcium 105 mg
Kalium 464 mg
Magnesium 20 mg

Bevat ook vitamine E, flavonoiden, mangaan en zink.

Literatuur:

  • Carcinogenesis. 2008 Dec;29(12):2360-8. doi: 10.1093/carcin/bgn241. Epub 2008 Oct 23. Suppression of microtubule dynamic instability and turnover in MCF7 breast cancer cells by sulforaphane.
  • Bryant CS, Kumar S, Chamala S, et al. Sulforaphane induces cell cycle arrest by protecting RB-E2F-1 complex in epithelial ovarian cancer cells. Molecular Cancer 2010, 9:47. 2010.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.