Bruine boon

De bruine boon is een echte ‘wintergroente’ hoewel het eigenlijk peulvruchten zijn.

Bruine bonen zitten net zoals alle andere peulvruchten boordevol eiwitten en zijn daarom een goede vleesvervanger. Ook bevat de bruine boon een grote hoeveelheid calcium en ijzer. Dit zijn wel de enige mineralen die in de bruine boon te vinden zijn. Hiernaast bevat de bruine boon het aminozuur methionine.

Bruine bonen bevatten protease-remmers net als soja. Om die reden zijn bruine bonen niet toegestaan in het Moermandieet. Naar de huidige inzichten zijn de NTTT artsen van mening dat proteaseremmers juist belangrijk zijn. Proteasen zijn volgens de huidige inzichten enzymen die door kankercellen gebruikt worden om zich in te kunnen dringen in de omgeving: bindweefsel eiwit door doorgeknipt, basale membranen worden kapot gemaakt. Protease-remmers verhinderen dit proces en zijn daarom van belang om tumorgroei te remmen. 

Peulvruchten hebben ook een keerzijde: met name de grote bonen (witte, bruine, capucijners, kievit, etc) hebben grote zaadlobben waarin hun reservevoedsel is opgeslagen in de vorm van zetmeel. Met de huidige inzichten over het gebruik van complexe koolhydraten is het niet aan te bevelen om grote hoeveelheden zetmeel te gebruiken. Daarom zijn met name sojabonen (gefermenteerd als tempeh) en de groene erwt aan te bevelen. 

Moerman raadde vooral de kleine, groene erwt aan, omdat die het grootste oppervlak heeft ten opzichte van de inhoud. Het oppervlak is van belang voor de vit B inhoud die in het vlies zit. 

MMV advies
De bruine boon past niet binnen het Moermandieet. Binnen het NTTT dieet past de bruine boon wel, maar ook hier niet in grote hoeveelheden, met name voor kankerpati├źnten alleen incidenteel. 
 

Latijnse naam: 
Lathyvus Sativus

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g, gekookt
Vitamine B11 40 mcg
Vitamine C 1 mg
Kalium 450 mg
Calcium 35 mg
Fosfor 150 mg
Ijzer 2 mg
Magnesium 20 mg
Zink 1 mg

Bevat ook koper en methionine.

Literatuur:

  • Long-Ze L, Harnlya JM, Pastor-Corralesb MS et al. The polyphenolic profiles of common bean (Phaseolus vulgaris L.). Food Chemistry Volume 107, Issue 1, 1 March 2008, Pages 399-410. 2008.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.