MMV AANRADER
Het budwigpapje is ontwikkeld door dr. Johanna Budwig. Zij was een Duitse farmacoloog, chemicus met een doctoraat in de natuurkunde. Deze Duitse biochemica is in Europa op het gebied van vetten en voeding een autoriteit. Ze werkte aan het onderzoek van Nobelprijswinnaar Otto Warburg dat ging over kanker en celademhaling. Volgens Warburg veranderen gewone gezonde cellen in kankercellen als ze geen zuurstof meer krijgen, dus als ze geen adem kunnen halen.
In 1949 slaagde Johanne Budwig er als eerste in om vetten te analyseren en verschillende vetzuren te onderscheiden. Ze ontdekte dat onverzadigde vetzuren in het celmembraan zorgen voor de celademhaling. Het bleek de ontbrekende schakel te zijn in het onderzoek van Warburg. Ze ontdekte tevens dat vetzuren wateroplosbaar worden in combinatie met eiwitten (zwavelhoudende aminozuren) en dat gezonde mensen een hoger gehalte aan omega 3-vetzuren in hun bloed hebben dan zieke mensen en dat de belangrijkste bron van omega 3-vetzuren vlaszaad (lijnzaad) is.
Eiwit en olie
Door eiwit met de olie te combineren, wordt de olie in het lichaam wateroplosbaar en kan deze sneller worden opgenomen. Door het gebruiken van deze combinatie zouden kankercellen worden teruggedrongen en zodoende zou men van kanker kunnen genezen. Zodra Johanna Budwig dit inzag, begon zij met de ontwikkeling van een dieet en voedingsvoorschriften. Zij ontwierp een recept voor een olie-eiwitpapje. De aanbevolen dosering bestaat uit 1 eetlepel lijnzaadolie op 4 eetlepels kwark of cottage cheese. Afhankelijk van de ernst van de aandoening liet ze haar patiënten 3 tot 6 eetlepels lijnzaadolie met minimaal 100 gram of een half kopje cottage cheese per dag gebruiken.
Basisrecept voor het Budwigpapje:
– 100 gram volle biologische kwark of cottage cheese
– 3 eetlepels karnemelk
– 3 eetlepels lijnzaadolie (eventueel in het begin 1 eetlepel en langzaam opbouwen)
Verschillen
Er zijn verschillen tussen Budwig en Moerman in de opvatting over het ontstaan van kanker. Dr. Johanne Budwig gaat ervan uit dat kanker een probleem is van vetten, Cornelis Moerman stelt dat het een gevolg is van onvolwaardige voeding op de op finaliteit gerichte processen (de stofwisseling). Het probleem wat de vetten betreft probeert Budwig op te lossen door met name het Budwigpapje dat als basis lijnzaadolie (omega 3-vetzuren) en zwavelhoudende eiwitten bevat. Moerman probeert de gevolgen van een onvolwaardige voeding (tekorten aan nutriënten) weg te nemen door middel van volwaardige voeding en eventueel aanvullende supplementen. Onvolwaardige voeding betekent tekorten aan noodzakelijke nutriënten en dus ook aan vetzuren! Intuitief zorgde Moerman met zijn volwaardig dieet dus voor hetzelfde effect (en meer) als Johanna Budwig. Karnemelk en eidooiers, twee belangrijke pijlers van het klassieke Moermandieet, zijn prima leveranciers van eiwitten met een zeer hoge biologische waarde, waaronder ook zwavelhoudende eiwitten. De eidooier bevat ok omega 3-vetzuren.
NTTT
De NTTT-artsen zien het Budwigpapje als een uitstekende aanvulling op het Moermandieet. Zij raden dan ook aan dit dagelijks te gebruiken.
Klassiek Moerman
Binnen het klassieke Moermandieet is het oorspronkelijke Budwigpapje niet toegestaan. Wel toegestaan is deze variant:
– 100 gram Biogarde
– 3 eetlepels karnemelk
– 3 eetlepels olijfolie
– rauwe eidooier
Beide recepten, zowel het oorspronkelijke Budwigpapje, als de variant die past binnen het klassieke Moermandieet, mogen worden aangevuld met bijvoorbeeld havermout, een goede muesli of vruchten.
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.