Chinese kool

Net als boerenkool is Chinese kool ontzettend gezond en wordt het wetenschappelijk onderzocht op zijn antikankerwerking.

Chinese kool heeft drie belangrijke componenten namelijk antioxidanten, ontstekingsremmende voedingsstoffen en antikankerwerking in de vorm van glucosinolaten en fytonutriënten. Deze glucosinolaten zorgen ervoor dat er verschillende mechanismes in ons lichaam in werking worden gezet om ons lichaam te beschermen tegen kanker.

Ontstekingsremmend
In sommige gevallen helpt deze stof ontstekingsreacties te reguleren door de activiteit van moleculen te veranderen. In andere gevallen helpt om te ontgiften zodat er minder toxische stoffen in onze cellen terecht komen. Het fytonutriënt anthocyaninen dat te vinden is in Chinese kool, zorgt samen voor de hoge hoeveelheid vitamine C en A voor een ontstekingsremmend effect.

Borstkanker
Een Poolse studie laat zien dat vrouwen die grote hoeveelheden kool (vier keer per week een portie) consumeerden de kans op borstkanker aanzienlijk  verkleinden.
Chinese kool wordt het best rauw gegeten in bijvoorbeeld een salade, op deze manier gaan er geen voedingsstoffen verloren.

Naast zijn antikankerwerking is kool ook al jarenlang een goede natuurlijke remedie tegen maagzweren. Recentere studies laten zien dat kool niet alleen helpt tegen maagzweren maar ook een positief effect heeft op ons gehele maagdarmstelsel. Kool bevat een variëteit aan voedingsstoffen zoals glucosinolaten, polyfenolen en glutamine. Glucosinolaten zorgen ervoor dat de hoeveelheid Helicobacteriën gereguleerd wordt. 

Latijnse naam: 
Brassica rapa var. pekinensis

Wanneer te verkrijgen: 
juni-november

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,05 mg
Vitamine B1 0,03 mg
Vitamine B2 0,04 mg
Vitamine B6 0,05 mg
Vitamine B11 50 mcg
Vitamine C 36 mg
Kalium 210 mg

Literatuur:

  • Bhattacharya A, Tang L, Li Y, et al. Inhibition of bladder cancer development by allyl isothiocyanate. Carcinogenesis. 2010 Feb;31(2):281-6. 2010.
  • Zhao H, Lin J, Grossman HB, Hernandez LM, Dinney CP, Wu X. Dietary isothiocyanates, GSTM1, GSTT1, NAT2 polymorphisms and bladder cancer risk. Int J Cancer. 2007 May 15;120(10):2208-13. 2007. PMID:17290402.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.