• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 items
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 4 2025 Afwijken van het protocol 1
Uitzicht 3 2025 Voed jezelf (met de natuur) 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Moermandieet
    • Niet-Toxische Tumor Therapie
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Recepten
    • Suiker
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
    • Uit eten met Moerman
  • Gezond leven
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
  • (Zelf)onderzoek
  • Nieuws
    • Agenda
    • Laatste nieuws
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Uitzicht
  • Over
    • Wie zijn wij
    • Organisatie
    • Activiteiten
    • Vrijwilligers
    • Vacatures
    • ANBI
    • Amnestie
    • Steun ons
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Voedingsmiddelen / Dille

Dille

Dille is familie van de venkel en kervel, het heeft een zeer verfijnde smaak en wordt vaak gebruikt in de Scandinavische keuken. Het is het beste om dille niet mee te koken of te combineren met andere kruiden omdat het dan zijn unieke smaak verliest. Dille is een van de weinige kruiden waar zowel het blad als het zaad (wat sterker van smaak is) wordt gebruikt voor zowel zijn culinaire als geneeskrachtige eigenschappen.

Chemobeschermend
De unieke gezondheidsvoordelen van dille komen voornamelijk door de componenten monoterpenen en flavonoïden die dille bevat.
De monoterpenen activeren het enzyme glutathion-S-transferase, wat er voor zorgt dat glutathione (antioxidant) moleculen zich aan geoxideerde (vrije radicale) moleculen hechten om zo beschadigingen te voorkomen. Hierdoor kwalificeert dille zich als ‘chemobeschermend’ voedsel en helpt het bij het neutraliseren van kankerverwekkende stoffen in bijvoorbeeld sigarettenrook, milieuvervuiling en aangebrand voedsel.
Het is wetenschappelijk bewezen dat dille een antibacteriële werking heeft. Daarnaast is dille ook een goede bron van calcium, ijzer en magnesium.

Thee getrokken van dillezaadjes kan een licht slaapverwekkend effect hebben; ook helpt het tegen winderigheid.

Latijnse naam: 
Anethum graveolens

Wanneer te verkrijgen: 
juni-september (gedroogd het gehele jaar.).

Vitamines en mineralen:
Bevat vitamine C, mangaan, calcium, ijzer en magnesium.

Literatuur:

  • Singh G, Kapoor IP, Pandey SK et al. Studies on essential oils: part 10; antibacterial activity of volatile oils of some spices. Phytother Res 2002 Nov;16(7):680-2. 2002.
  • Zheng GQ, Kenney PM, Lam LK. Anethofuran, carvone, and limonene: potential cancer chemopreventive agents from dill weed oil and caraway oil. Planta Med 1992 Aug;58(4):338-41. 1992. PMID:12200.
Dille 3

Voedingsadvies MMV

Bij kanker
in behandeling
Bij kanker
in remissie
Preventief

Uitleg

  • Toegestaan
  • Aanbevolen
  • Incidenteel toegestaan
  • Niet toegestaan
  • Onbekend

Met vragen over voeding kunt u als lid van MMV terecht bij het voedingsspreekuur. Iedere maandagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. 06-57574461.

Recepten met Dille

Watermeloensalade 4

Watermeloensalade

Kikkererwtenstoof 5

Kikkererwtenstoof

Alle recepten

Advertenties

Lamberts Health Benefits 6
Vithortho zink 4 in 1
De Roode Roos 7

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2025 | Website realisatie & advies: WebFundament

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok