Dille is familie van de venkel en kervel, het heeft een zeer verfijnde smaak en wordt vaak gebruikt in de Scandinavische keuken. Het is het beste om dille niet mee te koken of te combineren met andere kruiden omdat het dan zijn unieke smaak verliest. Dille is een van de weinige kruiden waar zowel het blad als het zaad (wat sterker van smaak is) wordt gebruikt voor zowel zijn culinaire als geneeskrachtige eigenschappen.
Chemobeschermend
De unieke gezondheidsvoordelen van dille komen voornamelijk door de componenten monoterpenen en flavonoïden die dille bevat.
De monoterpenen activeren het enzyme glutathion-S-transferase, wat er voor zorgt dat glutathione (antioxidant) moleculen zich aan geoxideerde (vrije radicale) moleculen hechten om zo beschadigingen te voorkomen. Hierdoor kwalificeert dille zich als ‘chemobeschermend’ voedsel en helpt het bij het neutraliseren van kankerverwekkende stoffen in bijvoorbeeld sigarettenrook, milieuvervuiling en aangebrand voedsel.
Het is wetenschappelijk bewezen dat dille een antibacteriële werking heeft. Daarnaast is dille ook een goede bron van calcium, ijzer en magnesium.
Thee getrokken van dillezaadjes kan een licht slaapverwekkend effect hebben; ook helpt het tegen winderigheid.
Latijnse naam:
Anethum graveolens
Wanneer te verkrijgen:
juni-september (gedroogd het gehele jaar.).
Vitamines en mineralen:
Bevat vitamine C, mangaan, calcium, ijzer en magnesium.
Literatuur:
- Singh G, Kapoor IP, Pandey SK et al. Studies on essential oils: part 10; antibacterial activity of volatile oils of some spices. Phytother Res 2002 Nov;16(7):680-2. 2002.
- Zheng GQ, Kenney PM, Lam LK. Anethofuran, carvone, and limonene: potential cancer chemopreventive agents from dill weed oil and caraway oil. Planta Med 1992 Aug;58(4):338-41. 1992. PMID:12200.