Granaatappel

De exotische granaatappel zit boordevol antioxidanten, polyfenolen, vitamine C en kalium.
Het is een vrucht die haar oorsprong vindt in het Midden-Oosten maar nu over de hele wereld gekweekt wordt. Het bijzondere aan de granaatappel is dat het sap net zo gezond is als de vrucht zelf. Bij de meeste vruchtensappen is dit niet zo. Dat komt door de antioxidanten die vrij komen tijdens het persen van de vrucht.

Polyfenolen
De werkzame stoffen in granaatappel worden polyfenolen genoemd. Dit zijn antioxidanten die een zeer sterk effect hebben op het menselijk lichaam. Het zijn de polyfenolen die vetafzetting in de bloedbaan verminderen, waardoor het cholesterolgehalte wordt verlaagd en er dus minder kans is op hart- en vaatziekten. Polyfenolen hebben ook een ontstekingsremmende werking.
Verder werkt de granaatappel bloeddrukverlagend. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het drinken van 5 ml sap al voldoende is om de bloeddruk met 5 procent omlaag te krijgen.

Tegen kanker
In de fytotherapie (kruidengeneeskunde)  is de granaatappel een belangrijke vrucht tegen kanker. Granaatappels bevatten relatief veel vitamine C en polyfenolen. Deze hebben een sterke antioxidantwerking. 
In recent laboratoriumonderzoek is aangetoond dat granaatappelsap en bestanddelen daarvan krachtige eigenschappen tegen (met name prostaat) kanker bezitten. Deze stoffen belemmeren de groei van kankercellen. Ook verzwakken ze de binding van de kankercellen aan bepaalde chemische signalen die zorgen voor uitzaaiingen van prostaatkanker naar de botten. 
In dit onderzoek werden 48 mannen met prostaatkanker onderzocht die een granaatappelsapkuur hadden gevolgd. Hieruit bleek dat de hoeveelheid van het eiwit PSA (Prostaat Specifiek Antigeen) – een indicator voor prostaatkanker – met 60 procent was gedaald.

Celgroei
Wetenschappers denken dat het sap van deze vrucht met name helpt bij diegenen bij wie de reguliere kankerbehandeling niet werkt.
Eerder onderzoek liet al zien dat granaatappelsap de celgroei bij borst-, darm-, en longkanker kan remmen. Bij het onderzoek op borstkanker kwamen wetenschappers erachter dat granaatappelsap effectief werkt tegen het vormen van nieuwe bloedvaten waarop tumoren zich kunnen voeden. Ook remt het sap de tumorgroei en blijkt het geprogrammeerde celdood te bevorderen.

Latijnse naam: 
Punica Granatum

Wanneer te verkrijgen: 
juni-december

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,01 mg
Vitamine B1 0,05 mg
Vitamine B2 0,02 mg
Vitamine B6 0,30 mg
Vitamine C 6,5 mg
Kalium 200 mg

Bevat ook polyfenolen en flavonoiden.

Literatuur:

  • Bookheimer SY, et al. Pomegranate Juice Augments Memory and fMRI Activity in Middle-Aged and Older Adults with Mild Memory Complaint. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine
    Volume 2013, Article ID 946298, 14 pages.
  • Haytham D, et al. Bioactive Actions of Pomegranate Fruit Extracts on Leukemia Cell Lines In Vitro Hold Promise for New Therapeutic Agents for Leukemia. Nutrition and Cancer, 64:1, 100-110, DOI: 10.1080/01635581.2012.630155
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.