Kaas (jong, geitenmelk)

Volgens het ‘Journal of American Medicine’ is geitenmelk het meest complete voedsel dat er is. Dit komt mede door alle aanwezige vitaminen, mineralen, enzymes, proteïnen, vetzuren, spoorelementen en elektrolyten die gemakkelijk worden opgenomen door het menselijk lichaam. Het lichaam heeft 20 minuten nodig om geitenmelk te verteren terwijl er voor koemelk 24 uur (!) nodig is.

Overgevoelig
Koemelk en geitenmelk verschillen sterk in hun voedingskundige samenstelling. Geitenmelk heeft een andere eiwitsamenstelling dan koemelk en benaderd meer dan koemelk het eiwitprofiel van moedermelk. Het belangrijkste eiwit, alfa-caseïne (type S2), in geitenmelk heeft een andere structuur dan het alfa-caseïne dat overheerst in koemelk (type S1). Het alfa-S1-caseïne in koemelk kan overgevoeligheidsreacties oproepen en geeft een sterkere stremming van de melk. 

Minder zwaar op de maag
Door de lagere concentratie alfa-S1-caseïne in geitenmelk wordt, onder invloed van maagzuur, een luchtiger en brokkeliger wrongel gevormd vergeleken met koemelk. De eiwitbrokjes zijn kleiner en minder samengepakt waardoor verteringsenzymen sneller en beter hun werk kunnen doen. Geitenmelk ligt beduidend minder zwaar op de maag dan koemelk. Geitenmelk is mede daardoor geschikter dan koemelk voor mensen met een zwakke of gevoelige spijsvertering (waaronder kleine kinderen).

Rauwmelks
Een bepaald type eiwit in koemelk (A1 bèta-caseïne) waarvan sterk wordt vermoed dat het diabetes type-1 en coronaire hartziekte bevorderd, komt niet in geitenmelk voor. 

Het beste wordt voor rauwmelkse kaas gekozen omdat bij deze wijze de melk niet is gepasteuriseerd en zo mineralen en vitaminen, die ons lichaam nodig heeft, niet verloren gaan.

MMV advies
MMV raadt aan maximaal 20 gram geitenkaas per dag te consumeren.

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

 Per 100 g vers
Vitamine A0,22 mg
Vitamine B10,04 mg
Vitamine B20,34 mg
Vitamine B60,30 mg
Vitamine B1114 mcg
Vitamine B120,24 mg
Vitamine D0,4 mg
Natrium360 mg
Kalium135 mg
Magnesium130 mg

Literatuur:

  • Benbrook CM, Butler G, Latif MA, et al. (2013). Organic Production Enhances Milk Nutritional Quality by Shifting Fatty Acid Composition: A United States—Wide, 18-Month Study. PLoS ONE 8(12): e82429.
  • Crittenden RG and Bennett LE. Cow’s milk allergy: a complex disorder. J Am Coll Nutr December 2005 vol. 24 no. suppl 6 582S-591S.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.