Kaki

De kaki, ook wel sharon genoemd, is een helder oranje vrucht met een zoete smaak. De vrucht is in ons land vooral te vinden in toko’s of bij gespecialiseerde groenteboeren. 

De kaki komt van nature voor in het Himalayagebergte en in de bergen van Myanmar, Thailand, Korea en Japan. Het unieke aan de kaki is dat de boom vruchten geeft zonder dat bestuiving hoeft plaats te vinden. Hierdoor bevatten de vruchten geen pitjes en zijn ze makkelijk te consumeren.

Wrang
De kaki wordt al duizenden jaren in de Chinese geneeskunde ingezet bij onder andere klachten aan de longen, darmen en bij hoge bloeddruk.

De vrucht bevat van zichzelf een grote hoeveelheid tannine, wat bij onrijpheid voor een zeer wrange smaak zorgt en ook het lichaam schade kan toebrengen bij het consumeren van grote hoeveelheden. Het is daarom belangrijk dat de vrucht goed narijpt en zacht wordt. Dan is de tannine verdwenen en krijgt de vrucht een zoete smaak.

Bloeddruk
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de kakivrucht de lichaamstemperatuur kan laten dalen. In China is deze eigenschap al duizenden jaren bekend. Uit onderzoek is gebleken dat het eten van de kakivrucht er voor zorgt dat het lichaam afkoelt of minder snel opwarmt wanneer het warmte of kou van omgevingsfactoren ondervindt. Door dagelijks een kakivrucht te eten, zou men bijvoorbeeld beter tegen extreme warmtes, zoals een hittegolf, kunnen. Hiernaast zorgt de kaki ook voor het verwijden van de bloedvaten waardoor de bloeddruk daalt.

Histamine
Uit een ander wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het eten van de kakivrucht het histaminegehalte in ons lichaam kan laten verminderen. Een te hoog gehalte aan histamine zorgt voor (allergische) ontstekingsreacties in ons lichaam.
De schil van de kaki bevat antioxidanten die cel oxidatie tegen gaan, zogeheten proanthocyanidinen. Deze proanthocyanidinen in de schil van de kaki zorgen in het bijzonder voor het vertragen van het verouderingsproces.
In 2010 heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat het extract van het blad van de kakiboom wellicht kan helpen bij het behandelen van acute leukemie.

Latijnse naam: 
Diospyros spp

Wanneer te verkrijgen: 
november-december

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,20 mg
Vitamine B1 0,02 mg
Vitamine B2 0,03 mg
Vitamine C 20 mg
Kalium 180 mg

Literatuur:

  • Hibino G, Nadamoto T, Fujisawa F, Fushiki T. Regulation of the peripheral body temperature by foods: a temperature decrease induced by the Japanese persimmon (kaki, Diospyros kaki). Biosci Biotechnol Biochem. 2003 Jan;67(1):23-8.
  • Lee YA, Cho EJ, Yokozawa T. Protective effect of persimmon (Diospyros kaki) peel proanthocyanidin against oxidative damage under H2O2-induced cellular senescence. Biol Pharm Bull. 2008 Jun;31(6):1265-9.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.