• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 items
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 4 2025 Afwijken van het protocol 1
Uitzicht 3 2025 Voed jezelf (met de natuur) 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Moermandieet
    • Niet-Toxische Tumor Therapie
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Recepten
    • Suiker
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
    • Uit eten met Moerman
  • Gezond leven
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
  • (Zelf)onderzoek
  • Nieuws
    • Agenda
    • Laatste nieuws
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Uitzicht
  • Over
    • Wie zijn wij
    • Organisatie
    • Activiteiten
    • Vrijwilligers
    • Vacatures
    • ANBI
    • Amnestie
    • Steun ons
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Voedingsmiddelen / Kervel

Kervel

Kervel is familie van peterselie en dille. Oorspronkelijk komt kervel uit de berggebieden van Zuid-Europa, maar tegenwoordig groeit kervel in heel Europa en ook daarbuiten. De bladeren kunnen het hele jaar door gegeten worden, maar zijn het smakelijkst voordat ze in bloei gaan. Kervel is uniek vanwege de zoete en sterke aromatische smaak die subtiel aan anijs doet denken.
Het ultieme gerecht met kervel is de kervelsoep. Daarin komt de aparte, lichtzoete anijsachtige smaak van kervel het best tot zijn recht.
Omdat het blad zoet smaakt, zonder dat het calorieën bevat, wordt het ook gebruikt als alternatieve zoetstof.

Volksgeneeskunde
In de volksgeneeskunde wordt kervel al eeuwen ingezet als bloedreinigend middel. De wortel en de zaadjes worden ter mondverfrissing gebruikt. Het blad zelf kan worden gedroogd waarna er thee van kan worden gezet. Die zou helpen bij hoesten en maagkwalen.
In de homeopathie wordt Roomse kervel gebruikt tegen spataderen en aambeien. Roomse kervel werkt licht laxerend, bevordert de spijsvertering, versterkt het lichaam, is goed tegen bloedarmoede en hoest. Na de bloei kunnen de zaden, zolang deze nog groen zijn, gegeten worden.

Giftig
Net als peterselie is kervel rijk aan ijzer en vitamine C. Hiernaast bevat kervel de etherische oliën isoanethol, estragol en chavibetol. Ook alkaloïdenglycosiden en caroteen zijn in kervel te vinden.

Waarschuwing
De in het vrije veld groeiende dolle kervel lijkt qua uiterlijk wel wat op de Roomse kervel maar is zeer giftig!

Latijnse naam: 
Anthriscus cerefolium

Wanneer te verkrijgen: 
mei-september

Vitamines en mineralen:

Per 100 g vers
Vitamine B1 0,20 mg
Vitamine B2 0,07 mg
Vitamine B11 4 mcg
Vitamine C 20 mg
Kalium 600 mg
Calcium 40 mg
Fosfor 130 mg
Ijzer 1,3 mg
Magnesium 20 mg
Zink 1 mg

Bevat ook koper.

Literatuur:

  • Fejes S et al. Free radical scavenging and membrane protective effects of methanol extracts from Anthriscus cerefolium L. (Hoffm.) and Petroselinum crispum(Mill.) nym. ex A.W. Hill. Phytother Res. 2000 Aug;14(5):362-5.
Kervel 3

Voedingsadvies MMV

Bij kanker
in behandeling
Bij kanker
in remissie
Preventief

Uitleg

  • Toegestaan
  • Aanbevolen
  • Incidenteel toegestaan
  • Niet toegestaan
  • Onbekend

Met vragen over voeding kunt u als lid van MMV terecht bij het voedingsspreekuur. Iedere maandagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. 06-57574461.

Advertenties

Tradeline 4
Vithortho zink 4 in 1
De Roode Roos 5

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2025 | Website realisatie & advies: WebFundament

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok