Kiwi

De kiwi is een ovale vrucht met een lengte van circa 7 cm. De schil is donker groenbruin en licht behaard. Het vruchtvlees is grasgroen van kleur, ligt om een witte kern heen en bevat kleine, zwarte, eetbare pitjes. De smaak van kiwi is zoetzuur.

Kiwi’s zijn er ook in een gele variant. Deze laatste hebben een frisse citrussmaak en ook wat steviger vruchtvlees dan de groene kiwi. 
De kiwi komt oorspronkelijk uit China. In Nieuw-Zeeland kreeg deze zoete vrucht de naam kiwi vanwege de gelijkenis met het lijf van de daar toen voorkomende loopvogel. De oorspronkelijke naam van de kiwi is Chinese kruisbes.

Voedzaam
De kiwi is heel voedzaam. De vezels in kiwi zorgen ervoor dat het cholesterolniveau genormaliseerd wordt. Ze ontgiften de darmen en stabiliseren de bloedsuikerspiegel.

Kiwi bevat veel chlorofyl dat wordt omgezet in verbindingen die mogelijk kankerbestrijdend zijn. De vrucht bevat meer vitamine C dan veel andere fruitsoorten en is een bron van kalium.

Kiwi’s bevatten ook het cholesterolverlagende pectine, bètacaroteen, foliumzuur, magnesium, koper, zink, fosfor, mangaan en vitamine A. Het is tevens een vetarme bron van vitamine E. Verder bevatten ze koolhydraten, eiwitten en zeer weinig vet. 

Combinatie
Kiwi beschermt het DNA tegen beschadigingen door oxidatieve stress. Wetenschappers weten nog niet precies welke stof in de kiwi hiervoor zorgt. Het zou kunnen dat de verschillende carotenen en flavonoïden, en vooral de combinatie hiervan, verantwoordelijk zijn voor de werking als antioxidant.
Kiwi’s beschermen ook het hart- en vaatstelsel op dezelfde manier als aspirine. De kans op bloedstolsels wordt verkleind en het triglyceride niveau in het bloed wordt verlaagd. Dat is te danken aan de combinatie van vitamine C, polyfenolen en kalium. Aspirine heeft dezelfde werking maar kan in het ergste geval als bijwerking ontstekingen en inwendige bloedingen veroorzaken.

De kiwi kan niet met melkproducten gegeten worden, omdat het enzym actinidine de eiwitten afbreekt en het geheel een bittere smaak geeft. Ditzelfde enzym breekt ook gelatine af, waardoor je van kiwi’s geen mousse kunt maken.

Latijnse naam: 
Actinidia deliciosa

Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g, vers
Vitamine A 0,06 mg
Vitamine B1 0,02 mg
Vitamine B2 0,05 mg
Vitamine B6 0,10 mg
Vitamine B11 20 mcg
Vitamine C 65 mg
Kalium 300 mg
Calcium 40 mg
Fosfor 30 mg
Ijzer 0,8 mg
Magnesium 10 mg
Koper 0,12 mg
Zink 0,10 mg

Bevat ook vitamine E en chlorofyl.

Literatuur:

  • Collins BH, Horska A, Hotten PM, et al. Kiwifruit protects against oxidative DNA damage in human cells and in vitro. Nutr Cancer 2001;39(1):148-53. 2001. PMID:13330.
  • Maillar C. [The kiwi, rich in vitamins C and E and also in potassium]. Servir 1998 May-1998 Jun 30;46(3):160. 1998. PMID:13380.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.