Knoflook

MMV AANRADER

Gevreesd vanwege de walm die het produceert, maar geliefd vanwege de heerlijke smaak die het aan eten geeft. Knoflook is in keukens over de hele wereld terug te vinden en is behalve een smaakmaker ook een gezondheidsbommetje. Knoflook zit boordevol selenium, koper, mangaan, vitamine B6 en vitamine C.

Lelie
Knoflook behoort, net als de prei en de ui, tot de familie van de lelie. Hij is rijk aan zwavelhoudende stoffen zoals allicine, alliine en dithiïne. Deze stoffen zorgen voor de indringende geur van knoflook maar ook voor vele gezondheidsbevorderende effecten.
Knoflook werkt ontstekingsremmend en zorgt er voor dat oxidatieve stress in onze cellen wordt verminderd. Dat voorkomt beschadiging van de bloedvaten en de ontwikkeling van kankercellen. 
De zwavelhoudende stof dithiïne blijkt een antistollingseffect te hebben op onze bloedplaatjes.

Bloeddruk
Behalve dat verlaagt knoflook de bloeddruk. Dit doet het door angiotensine II (peptide) te blokkeren. Angiotensine II zorgt ervoor dat de bloedvaten samentrekken waardoor het bloed door een smallere ruimte moet en de bloeddruk dus omhoog gaat. 
Daarnaast verlaagt het op een tweede, totaal andere wijze de bloeddruk. Knoflook bevat polysulfides. Die zorgen ervoor dat het lichaam H2S-gas aanmaakt, dat er op zijn beurt voor zorgt dat bloedvaten ontspannen en dus ruimer worden. Op deze manier daalt de bloeddruk ook.
Verder dragen deze zwavelhoudende stoffen bij aan een gezond hart- en bloedvatenstelsel.

Penicilline
In Rusland wordt knoflook “de penicilline van de armen” genoemd. Het werkt het beste als antibioticum als de knoflook rauw wordt geconsumeerd. Het werkt tegen bacteriën, virussen, schimmels en wormen. Uit recent onderzoek is gebleken dat knoflook beter werkt dan reguliere antibioticum bij bacteria die resistent zijn geworden. Aan het gebruik van knoflook als antibitiocum kleven geen bijwerkingen, behalve dan de riekende adem.

Antikanker
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat knoflook ook een antikankerwerking heeft. Het dagelijks toevoegen van knoflook aan de maaltijd zorgt voor een verlaagd risico op vrijwel alle kankersoorten. Wanneer knoflook een aantal keren per week wordt gegeten, verlaagt het ‘alleen’ het risico op darm- en nierkanker.
Hoogstwaarschijnlijk spelen de allylsulfides in knoflook daarbij een grote rol. Deze stoffen beïnvloeden cellen om zich te beschermen tegen oxidatieve stress. Onder andere omstandigheden zorgen ze ervoor dat celdood wordt geactiveerd.

Mensen die overgevoelig zijn voor sulfiet (zwavelhoudende stof) kunnen lichamelijke klachten ondervinden van het nuttigen van knoflookproducten.

MMV advies
Het dagelijkse gebruik van knoflook wordt sterk aanbevolen.

Latijnse naam: 
Allium sativum

Wanneer te verkrijgen: 
april-oktober vers, het gehele jaar gedroogd.

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine B1 0,20 mg
Vitamine B2 0,08 mg
Vitamine B6 0,40 mg
Vitamine B11 4 mcg
Vitamine C 14 mg
Kalium 600 mg

Bevat ook selenium, koper en mangaan.

Literatuur:

  • Arabinda Das et al. Garlic compounds generate reactive oxygen species leading to activation of stress kinases and cysteine proteases for apoptosis in human glioblastoma T98G and U87MG cells. Cancer Volume 110, Issue 5, pages 1083–1095, 1 September 2007.
  • Galeone C, Pelucchi C, Levi F, Negri E, Franceschi S, Talamini R, Giacosa A, La Vecchia C. Onion and garlic use and human cancer. Am J Clin Nutr. 2006 Nov;84(5):1027-32. 2006. PMID:17093154.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.