Komijn

Komijn behoort tot dezelfde famile als karwij, peterselie en dille en komt uit landen als India, Mexico en de regio aan de oostkant van de Middellandse Zee. Niet alleen de smaak is een reden om komijn te gebruiken in de keuken, ook de gezondheidsbevorderende effecten mogen er zijn.

Belangrijke rol
Komijn is een uitstekende bron van ijzer, een mineraal dat verschillende belangrijke rollen in ons lichaam vervuld.  

  • IJzer zorgt ervoor dat zuurstof van de longen naar de cellen wordt vervoerd
  • IJzer zorgt voor een optimale werking van onze energie productie en metabolisme 
  • IJzer zorgt voor een gezond immuunsysteem.

Vooral menstruerende vrouwen hebben belang bij het consumeren van ijzerrijke producten, net zoals groeiende kinderen en jongvolwassenen, zwangeren en moeders die borstvoeding geven.

Calcium
Verder is komijn een bron van calcium: 900 mg calcium op 100 gram komijn! Komijn heeft ook een schimmelwerende en bacteriedodende werking.

Van oudsher wordt komijn al gezien als een specerij dat een positieve invloed heeft op het verteringsstelsel. Recent wetenschappelijk onderzoek onderbouwt deze stelling steeds meer. Onderzoek laat zien dat komijn waarschijnlijk de uitscheiding van pancreasenzymen bevorderd. Deze enzymen zijn nodig voor een gezonde vertering.

Ontgiftend
Andere onderzoeken laten zien dat komijn een antikankerwerking zou kunnen hebben. Komijn blijkt bij proefdieren de vorming van maag- en levertumoren tegen te gaan. Dit kankerbeschermende effect zou kunnen worden veroorzaakt door het vermogen van komijn om vrije radicalen op te ruimen.

Ook stimuleert komijn de lever om meer ontgiftingsenzymen aan te maken. Het opruimen van vrije radicalen en ontgiften van het lichaam zijn processen die beide nodig zijn om het lichaam te beschermen tegen de voming van kankercellen.

Darmkankercellen
Volgens wetenschappelijk onderzoek voorkomt het dagelijks innemen van zwart komijnzaad of zwarte komijnolie de groei en verspreiding van darmkankercellen. Een ander onderzoek laat zien dat zwart komijnzaad de activiteit van neutrofiele granulocyten stimuleert. Dit is het meest voorkomende type wittebloedcellen in ons lichaam dat verantwoordelijk is voor het elimineren van kankercellen voordat ze zich kunnen ontwikkelen tot tumoren.

Latijnse naam: 
Cuminum cyminum

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine B1 0,60 mg
Vitamine B2 0,30 mg
Vitamine C 10 mg
Ijzer 65 mg
Kalium 1800 mg
Calcium 930 mg
Magnesium 350 mg
Fosfor 500 mg

Bevat ook koper en zink.

Literatuur:

  • Romagnoli C, Andreotti E, Maietti S, et al. Antifungal activity of essential oil from fruits of Indian Cuminum cyminum. Pharm Biol 2010 Jul; 48(7):834-8.
  • Salim EI, Fukushima S. Chemopreventive potential of volatile oil from black cumin (Nigella sativa L.) seeds against rat colon carcinogenesis. Nutr Cancer. 2003;45(2):195-202.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.