• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 artikelen
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 2, 2023 Grote schoonmaak 1
Uitzicht 1 2023, Veerkracht 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Recepten
    • Moermandieet
    • Niet-Toxische Tumor Therapie
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Suiker
    • Supplementen
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
  • Gezond Leven
    • Voeding
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
    • Uit eten met Moerman
  • Zelfonderzoek
  • Nieuws
    • Laatste nieuws
    • Uitzicht
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Agenda
  • Over
    • Lid worden
    • Bestuur
    • Geschiedenis
    • In de regio
    • Amnestie
    • Steun ons
    • ANBI
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Voedingsmiddelen / Koolraap

Koolraap

Koolraap behoort net zoals broccoli, spruitjes, kool, boerenkool, bloemkool, bladkool, paksoi, snijbiet en waterkers tot de kruisbloemigen (Brassica). Deze groenten bevatten glucosinolaten die kanker kunnen voorkomen, maar kanker ook kunnen doen afnemen. Ze versterken het immuunsysteem en houden de bloedvaten gezond. Het stofje goitrine (ook een glucosinolaat) stimuleert de schildklier.

Kruisbloemigen bevatten tevens veel polyfenolen en weinig calorieën.

Kruising
Koolraap is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen kool en knolraap. De koolraap en de knolraap worden vaak met elkaar verward. Beide groeien namelijk onder de grond. Toch zijn ze heel verschillend. De koolraap is bovendien een typische wintergroente, terwijl de knolraap juist aan het einde van de lente en in de zomer geoogst wordt.

Wortel
Van de koolraap eten we de dikke wortel, die erg rijk is aan vitamine C en daarom wel bekend staat als “de citroen van het noorden”. Deze caloriearme wortelgroente is ook een goede vochtafdrijver en brengt uitkomst bij oververmoeidheid en bloedarmoede. De knolraap smaakt meer naar radijs.

Het jonge blad van de koolraap kan ook gegeten worden. Dit wordt snijmoes of snijkool genoemd.

Koolraap moet bij aankoop hard en droog zijn. De knol mag geen beschadigde plekken hebben.

Latijnse naam: 
Brassica napus var. napobrassica

Wanneer te verkrijgen: 
oktober-maart

Vitamines en mineralen:

Per 100 g vers
Vitamine B1 0,03 mg
Vitamine B2 0,03 mg
Vitamine B6 0,10 mg
Vitamine B11 50 mcg
Vitamine C 40 mg
Calcium 80 mg

Bevat ook fosfor, ijzer, magnesium, koper, zink, glucosinolaten en polyfenolen.

Literatuur:

  • Ambrosone CB, Tang L. Cruciferous vegetable intake and cancer prevention: role of nutrigenetics. Cancer Prev Res (Phila Pa). 2009 Apr;2(4):298-300. 2009.
  • Hu J, Straub J, Xiao D, et al. Phenethyl isothiocyanate, a cancer chemopreventive constituent of cruciferous vegetables, inhibits cap-dependent translation by regulating the level and phosphorylation of 4E-BP1. Cancer Res. 2007 Apr 15;67(8):3569-73. 2007.
Koolraap 3

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker in remissie Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

  • Toegestaan
  • Aanbevolen
  • Incidenteel toegestaan
  • Niet toegestaan
  • Onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.
Tradeline 4
Vitortho 5
Lambers vegan ijzer complex 6

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2023 | Website realisatie & advies: WebFundament

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok