Kwark

Kwark is de laatste jaren weinig populair. Veel mensen kiezen liever voor yoghurt of biogarde omdat kwark te vet zou zijn. Toch is kwark een van de basisingrediënten van het oergezonde Budwigpapje, een recept dat regelmatig als aanvulling wordt gebruikt binnen het Moermandieet (wel overleggen met NTTT-arts).

Kwark is eigenlijk hele verse jonge kaas. De melk wordt aangezuurd met melkzuurbacteriën, hierna wordt stremsel toegevoegd. Kwark wordt gemaakt van koe-, geiten- of schapenmelk, maar volgens de Nederlandse Warenwet is de term “kwark” alleen bedoeld voor kwark van koemelk.

Kwark is toegestaan in het Moerman- en NTTT dieet maar wel in kleine dagelijkse hoeveelheden (maximaal 200 ml). In overleg met een NTTT-arts kan kwark als onderdeel van  het Budwigpapje in het dieet worden opgenomen.

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g
Vitamine A 0,01 mg
Vitamine B1 0,04 mg
Vitamine B2 0,30 mg
Vitamine B6 0,01 mg
Vitamine B11 10 mcg
Vitamine B12 0,70 mg
Calcium 130 mg

Literatuur:

  • Benbrook CM, Butler G, Latif MA, et al. (2013). Organic Production Enhances Milk Nutritional Quality by Shifting Fatty Acid Composition: A United States—Wide, 18-Month Study. PLoS ONE 8(12): e82429.
  • Crittenden RG and Bennett LE. Cow’s milk allergy: a complex disorder. J Am Coll Nutr December 2005 vol. 24 no. suppl 6 582S-591S.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.