Maggiplant (Lavas)

De maggiplant, die eigenlijk lavas heet, kennen wij vooral in de Nederlandse keuken als hoofdingrediënt van de smaakversterker die dezelfde naam draagt. Beter dan de maggi uit het potje is de maggiplant zelf, die veel minder natrium bevat. Het is een ideaal kruid voor mensen die een zoutarm dieet moeten volgen en toch smakelijk willen eten. 

In eigen tuin
De lavas plant groeide oorspronkelijk in het Middellandse-Zee gebied en Zuid-West Afrika. Ook in Nederland is deze plant makkelijk in eigen tuin te verbouwen. De plant kan zo’n twee meter hoog worden. 

Lavas bevat coumarinen, psoralen, beta-sitosterol en carvacrol. Beta-sitosterol wordt gebruikt bij de complementaire behandeling van prostaatkanker. Carvacrol is een geur- en smaakstof en heeft een sterk antibacteriële werking.

Lavasthee zou de nieren en lever ontgiften. Ook zou het een antibacteriële werking hebben en werken tegen maag- en darmklachten. 

Latijnse naam: 
Levisticum officinale

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar gedroogd.

0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.