Melk

Wanneer men voor melk kiest, kiest men het beste voor biologische rauwe, volle melk. Deze melk is niet gepasteuriseerd en bevat in deze vorm mineralen en vitamines die ons lichaam kan gebruiken. Het beste kiest men voor geitenmelk omdat deze melk veel gezonder is en de kans op intolerantie niet aanwezig is.

Moedermelk
Koemelk en geitenmelk verschillen sterk in hun voedingskundige samenstelling. Geitenmelk heeft een andere eiwitsamenstelling dan koemelk en benaderd meer dan koemelk het eiwitprofiel van moedermelk. Het belangrijkste eiwit, alfa-caseïne (type S2), in geitenmelk heeft een andere structuur dan het alfa-caseïne dat overheerst in koemelk (type S1). Het alfa-S1-caseïne in koemelk kan overgevoeligheidsreacties oproepen en geeft een sterkere stremming van de melk. 

Minder zwaar op de maag
Door de lagere concentratie alfa-S1-caseïne in geitenmelk, wordt onder invloed van maagzuur, een luchtiger en brokkeliger wrongel gevormd vergeleken met koemelk. De eiwitbrokjes zijn kleiner en minder samengepakt waardoor verteringsenzymen sneller en beter hun werk kunnen doen.

Geitenmelk ligt beduidend minder zwaar op de maag dan koemelk. Geitenmelk is mede daardoor geschikter dan koemelk voor mensen met een zwakke of gevoelige spijsvertering, zoals kleine kinderen.

Een bepaald type eiwit in koemelk (A1 bèta-caseïne) waarvan sterk wordt vermoed dat het diabetes type-1 en coronaire hartziekte bevorderd, komt niet in geitenmelk voor. 

Gezonder gebit
Volgens verschillende onderzoeken kan rauwe melk zorgen voor:

  • een gezonder gebit
  • minder eczeem 
  • minder kans op oorontsteking 
  • halvering van het histamineniveau
  • een betere opname van calcium door het lichaam 

Ook zouden zieke mensen sneller herstellen door het drinken van rauwe melk.

MMV advies
Binnen het Moermandieet mag melk zeer beperkt gebruikt worden, eigenlijk alleen voor het bereiden van pap. Geen melk gaan drinken. Binnen het NTTT dieet wordt melk voor kankerpatiënten afgeraden, met uitzondering van darmkankerpatiënten. Zij kunnen, in overleg met hun (NTTT) arts, wel biologische volle melk gebruiken. Wie geen kanker heeft, kan er voor kiezen om biologische, volle melk met mate te gebruiken. 

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen (volle melk):

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,03 mg
Vitamine B1 0,03 mg
Vitamine B2 0,17 mg
Vitamine B6 0,04 mg
Vitamine B11 4 mcg
Vitamine B12 0,40 mcg
Vitamine C 2 mg
Vitamine D 0,1 mcg
Kalium 160 mg
Calcium 120 mg
Fosfor 99 mg
Magnesium 10 mg

Bevat ook koper en zink.

Literatuur:

  • Benbrook CM, Butler G, Latif MA, et al. (2013). Organic Production Enhances Milk Nutritional Quality by Shifting Fatty Acid Composition: A United States—Wide, 18-Month Study. PLoS ONE 8(12): e82429.
  • Crittenden RG and Bennett LE. Cow’s milk allergy: a complex disorder. J Am Coll Nutr December 2005 vol. 24 no. suppl 6 582S-591S.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.