Mossel

  
    
Categorie: 
Toepassing binnen NTTT
Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief
Toepassing binnen het Moerman dieet
Uitleg
Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.

De mossel is een weekdier en heeft een ietwat langwerpige, driehoekige, asymmetrische schelp die een paarsblauwe tot zwarte kleur heeft. De binnenzijde van de schelp is parelmoer en het vlees van de mossel heeft een licht oranje tot fel oranje kleur. 

Filteraar
Omdat de mossel een zogeheten 'filteraar' is, zijn mossels vaak verontreinigd. Dit komt door de manier waarop zij hun voedsel vergaren. Door de schelp te openen, stroomt water naar binnen. Dit water komt voorbij een rij kieuwen die zuurstof en voedsel uit het water halen. 

Allergie
Sommige mensen zijn overgevoelig  (huidirritatie, misselijkheid) voor de eiwitten in mosselen. Mensen met een lichte allergie zullen vooral aan het begin van het mosselseizoen last hebben aangezien het eiwitgehalte terug loopt naar het einde van het seizoen.

MMV advies
Binnen het Moermandieet zijn mosselen niet toegestaan. Binnen het NTTT dieet worden mosselen afgeraden voor en na kanker. Preventief kunnen mosselen incidenteel gegeten worden. 

Latijnse naam: 
Mytilus edulis

Wanneer te verkrijgen: 
juli-april

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,05 mg
Vitamine B1 0,16 mg
Vitamine B2 0,22 mg
Vitamine B6 0,05 mg
Vitamine B11 30 mcg
Vitamine B12 30 mcg
Vitamine C 2 mg
Natrium 300 mg
Kalium 270 mg
Fosfor 250 mg

Bevat ook calcium, magnesium, ijzer, koper en zink.

Literatuur:

  • Smith, K.L. et al. Mercury concentrations and omega-3 fatty acids in fish and shrimp: Preferential consumption for maximum health benefits. Mar Pollut Bull. 2010 Sep;60(9):1615-8. doi: 10.1016/j.marpolbul.2010.06.045. Epub 2010 Jul 14.
  • Ueshima H, Stamler J, Elliott P, Chan Q, Brown IJ, Carnethon MR, Daviglus ML, He K, Moag-Stahlberg A, Rodriguez BL, Steffen LM, Van Horn L, Yarnell J, Zhou B. Food Omega-3 Fatty Acid Intake of Individuals (Total, Linolenic Acid, Long-Chain) and Their Blood Pressure. INTERMAP Study. Hypertension. 2007 Jun 4; [Epub ahead of print] . 2007. PMID:17548718.