Nootmuskaat

Nootmuskaat is de pit van de vrucht van de muskaatboom. Deze boom groeit in Indonesië en Grenada. Nootmuskaat dankt zijn naam aan het Latijnse ‘nuces moschatae’ wat “naar muskus ruikende noten” betekend.
In de keuken is nootmuskaat een geliefd specerij. We kennen het allemaal van het oerhollandse speculaas.

Giftig
Nootmuskaat kan gemalen gekocht worden maar is ook gemakkelijk zelf te raspen. De voedselindustrie gebruikt liever de olie van de nootmuskaat omdat deze langer geur en smaak vasthoudt dan nootmuskaatpoeder. Ook is de kans op de aanwezigheid van de giftige stof aflatoxine in nootmuskaatolie er niet. Deze stof ontstaat door een schimmel die vooral in warme klimaten de nootmuskaat kan infecteren.

Nootmuskaat bevat, net zoals basilicum, kaneel en laurier, de stof eugenol. Eugenol wordt in verschillende producten verwerkt zoals parfums, smaakstoffen, essentiële oliën en in medicatie vanwege zijn antibacteriële werking.

Antikanker
Diverse onderzoeken laten zien dat eugenol verschillende eigenschappen bevat zoals het afbreken van vrije radicalen en remmen van ontstekingen. Ook heeft het een antikankerwerking. Eugenol zorgt er namelijk voor dat kankercellen (waaronder huidkanker, baarmoederhalskanker, leukemie) afsterven (apoptose).

De essentiële olie van de nootmuskaat zou verschillende gezondheidsvoordelen bevatten zoals verhogen van de concentratie, positief effect op de luchtwegen, het versterken van het immuunsysteem en kalmeren van het verteringsstelsel. Vermengd met een basismassageolie of in een compres kan het spierpijn verlichten.

Het wordt afgeraden nootmuskaat in grote hoeveelheden te consumeren aangezien het de stof myristicine bevat. Die stof zorgt in een hoge dosis voor hallucinaties en kan zelfs giftig zijn.

Latijnse naam: 
Myristica fragrans

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g gedroogd
Vitamine B2 0,20 mg
Vitamine B6 0,05 mg
Kalium 250 mg
Fosfor 210 mg
Calcium 170 mg
Ijzer 2,5 mg

Literatuur:

  • Hussain A et al. Eugenol enhances the chemotherapeutic potential of gemcitabine and induces anticarcinogenic and anti-inflammatory activity in human cervical cancer cells. Cancer Biother Radiopharm. 2011 Oct;26(5):519-27. doi: 10.1089/cbr.2010.0925. 
  • Jaganathan SK et al. 2012 Antiproliferative and Molecular Mechanism of Eugenol-Induced Apoptosis in Cancer Cells.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.