Oester

  
    
Categorie: 
Toepassing binnen NTTT
Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief
Toepassing binnen het Moerman dieet
Uitleg
Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.

In Nederland worden alleen oesters gevangen in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. De temperatuur, het zoutgehalte, de bodemgesteldheid, de beschutte ligging en zuiverheid van het zeewater maken deze plaatsen de perfecte plekken om oesters te kweken.

Libido
Eeuwen lang hebben mensen geloofd dat de oester als een afrodisiac zou werken. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat dit ook daadwerkelijk zo zou kunnen zijn. Oesters (en andere schaaldieren zoals mossels en sint jacobs schelpen) bevatten verschillende stoffen, zoals D-asparaginezuur, die ervoor zorgen dat het lichaam testosteron en oestrogeen aanmaakt. Andere wetenschappers vragen zich wel af of oester genoeg van deze stoffen bevat om daadwerkelijk het libido te verhogen en of deze stoffen ook wel effect hebben op mensen.

Giftige stoffen
Oesters zitten boordevol zink maar kunnen ook een hoog gehalte aan zware metalen bevatten. Dit komt doordat een oester zo'n  200 tot 300 liter zeewater per etmaal filtert. Dit doet de oester om zijn voeding uit het water te halen, namelijk plankton, zuurstof en kalk. Oesters kunnen door het opnemen van giftige stoffen of algen die giftige verbindingen produceren, zelf ook giftig worden.

MMV advies
Oesters passen niet binnen het Moermandieet. Binnen het NTTT dieet worden oesters afgeraden voor en na kanker, preventief kunnen oesters incidenteel gegeten worden. 

Latijnse naam: 
Ostrea edulis

Wanneer te verkrijgen: 
september-april

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,09 mg
Vitamine B1 0,16 mg
Vitamine B2 0,20 mg
Vitamine B11 15 mcg
Vitamine B12 16 mcg
Vitamine D 1 mg
Calcium 70 mg
Fosfor 157 mg
Kalium 250 mg
Magnesium 30 mg
Zink 16 mg

Bevat ook koper en ijzer.

Literatuur:

  • Smith, K.L. et al. Mercury concentrations and omega-3 fatty acids in fish and shrimp: Preferential consumption for maximum health benefits. Mar Pollut Bull. 2010 Sep;60(9):1615-8. doi: 10.1016/j.marpolbul.2010.06.045. Epub 2010 Jul 14.
  • Ueshima H, Stamler J, Elliott P, Chan Q, Brown IJ, Carnethon MR, Daviglus ML, He K, Moag-Stahlberg A, Rodriguez BL, Steffen LM, Van Horn L, Yarnell J, Zhou B. Food Omega-3 Fatty Acid Intake of Individuals (Total, Linolenic Acid, Long-Chain) and Their Blood Pressure. INTERMAP Study. Hypertension. 2007 Jun 4; [Epub ahead of print] . 2007. PMID:17548718.