Okra

Okra is de onrijpe vrucht van de Abelmoschus esculentus en wordt als groente gegeten. De zaden van de okra worden geroosterd, gemalen en zo als (caffeïnevrij) koffiesubstituut gebruikt. 
De okra heeft een groene schil met diepe groeven en ziet er een beetje uit als een peulvrucht met een lengte tussen de 5 en 15 cm.

Niet in onze kassen
Okra wordt vooral in de Marokkaanse, Indiase en Creoolse keuken gebruikt in combinatie met andere groenten zoals paprika en aubergine. Bij het snijden en koken van okra komt er een slijmachtige substantie vrij. Om deze reden wordt in de Creoolse keuken okra vaak als bindmiddel gebruikt.
Okra is een exotische groente en wordt ook in deze gebieden geteeld. Het is een van de weinige exoten die niet in de Nederlandse of Belgische kassen wordt geteeld. 

Hoog vezelgehalte
Hoewel okra niet zo bekend is als bijvoorbeeld broccoli en bloemkool, bevat het toch een aantal gezondheidsbevorderende eigenschappen. In okra zijn veel vezels, foliumzuur, vitamine B6, vitamine C en vitamine K te vinden.
Wetenschappelijk onderzoek uit 2011 laat zien dat okra antidiabetische eigenschappen bevat. Ratten met diabetes kregen okraschillen en gemalen okrazaadjes te eten voor 28 dagen. Na deze periode bleken de ratten met diabetes een duidelijk verlaagd bloedglucoseniveau te hebben tegenover de controlegroep. De wetenschappers stellen dat dit door het hoge vezelgehalte van de okra komt. 
Een ander wetenschappelijk onderzoek laat zien dat okra nierziekten bij diabetici zou kunnen voorkomen. 

Beter geheugen
Thais wetenschappelijk onderzoek uit 2013 laat zien dat een extract van okra, in combinatie met rutine en quercetine (die beiden in okra te vinden zijn), het geheugen en leervermogen verbeterd. Uit dit onderzoek bleek dat okra beschadigde zenuwcellen herstelt en neuronen in aantal doet toenemen.

De slijmvormende inhoud van okra heeft positieve effecten op ons spijsverteringsstelsel. ‘Slijm’ refereert aan wateroplosbare, gelvormende vezels die het verteringssysteem kunnen ondersteunen. Deze slijmvormende vezels zorgen er bijvoorbeeld voor dat het legen van de maaginhoud naar de dunne darm langzamer verloopt waardoor voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen in de dunne darm.

Tegen obstipatie
Ook zorgt het ervoor dat meer vocht naar de darmen wordt geleid waardoor obstipatie kan worden verholpen. Het is wel belangrijk om hierbij goed te drinken. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de kans op darmkanker wordt verkleind.
De polysaccchariden die in jonge okra te vinden zijn, zorgen ervoor dat bacteriën zich niet kunnen binden aan de maagslijmvliezen waardoor vespreiding kan worden voorkomen. Dit werkt vooral op de Helicobactor pylori, een bacterie die maagzweren kan veroorzaken.

Okra, mits vers, past binnen het Moerman- en NTTT dieet.

Latijnse naam: 
Abelmoschus esculentus

Wanneer te verkrijgen: 
juli-september

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,07 mg
Vitamine B1 0,06 mg
Vitamine B2 0,10 mg
Vitamine B6 0,20 mg
Vitamine B11 60 mcg
Vitamine C 24 mg
Kalium 300 mg
Calcium 75 mg
Fosfor 60 mg
Ijzer 1,1 mg
Magnesium 70 mg

Bevat ook vitamine K, koper en zink.

Literatuur:

  • Messing, J. et al. Antiadhesive properties of Abelmoschus esculentus (Okra) immature fruit extract against Helicobacter pylori adhesion. PLoS One. 2014 Jan 9;9(1):e84836. doi: 10.1371/journal.pone.0084836. eCollection 2014.
  • Sabitha, V. et al. Antidiabetic and antihyperlipidemic potential of Abelmoschus esculentus (L.) Moench. in streptozotocin-induced diabetic rats. J Pharm Bioallied Sci. 2011 Jul-Sep; 3(3): 397–402.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.